Lemondott Vlad Alexandrescu művelődésügyi miniszter

Hírösszefoglaló 2016. április 27., 19:20 utolsó módosítás: 2016. április 27., 19:23

Vlad Alexandrescu művelődésügyi miniszter szerdán Facebook-oldalán bejelentette lemondását. Erre Dacian Cioloş miniszterelnök szólította fel a Bukaresti Nemzeti Operában kirobbant botrány miatt.

Vlad Alexandrescu az utóbbi hetekben négyszer nevezett ki új igazgatót a fővárosi intézmény élére: George Călint Tiberiu Soare váltotta, majd Vlad Conta következett, végül múlt csütörtökön ideiglenesen ismét az igazgatói székbe ültette George Călint, annak ellenére, hogy az opera munkatársai hevesen tiltakoztak „egy korrupt igazgató” újbóli kinevezése ellen.

Maga a botrány Tiberiu Soare karmester kinevezésekor kezdődött, az új igazgató ugyanis azonnal leváltotta Johan Kobborg világhírű dán balettművészt művészeti igazgatói tisztségéből. Az intézmény munkaközössége ekkor két pártra szakadt, a főként külföldi művészekből álló, Kobborgot támogató táncosok a leváltása ellen tiltakozva vonultak utcára, a külföldi művészek román kollégáikhoz képest magasabb bérezését kifogásolók viszont az új igazgatót pártolták, és azt kiáltották a másik tábornak, hogy „kifelé az országból!”. Alexandrescu végül múlt héten visszahelyezte Kobborgot tisztségébe.

A művelődésügyi miniszter lemondása ugyanakkor még nem hivatalos: szerdán Dan Suciu kormányszóvivő a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, a nap folyamán hivatalosan semmilyen lemondást nem kapott kézhez – majd tájékoztatja a sajtót, ha ez megtörténik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat