Kiosztja az EMKE az „erdélyi Oscarokat”

Kiosztja az EMKE az „erdélyi Oscarokat”

Április 9-én, szombaton délután 3 órakor adják át az erdélyi Oscarnak is nevezett EMKE-díjakat. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjátadóját az előző évekhez hasonlóan a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében tartják. 

Krónika

2016. április 05., 17:042016. április 05., 17:04

2016. április 05., 18:232016. április 05., 18:23

Idén Bánffy Miklós-díjat kap Victor Ioan Frunză rendező a magyar és a román színházi kultúra között hidat jelentő életművéért. A Bányai János-díjat Miklós Zoltán, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója, a Janovics Jenő-díjat B. Nagy Veronika televíziós szerkesztő, a Kacsó András-díjat pedig Virág Endre néptáncoktató veheti át.

Kovács György-díjban részesül a jelenleg a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat kötelékében dolgozó Galló Ernő színművész „a kolozsvári, szatmárnémeti és marosvásárhelyi színpadokon kifejtett élményszerű, eszközgazdag színészi teljesítményeiért”. A Kötő József-díjat Bognár Levente aradi alpolgármesternek ítélte az EMKE „Arad város és megye magyar civil szervezeteinek támogatásáért, a közművelődés és magyarságtudat megerősítéséért, az aradi Szabadság-szobor köztéri elhelyezéséért”.

Kun Kocsárd-díjat kap Serfőző Levente, a nagyszebeni Ars Hungarica fesztivál főszervezője, a Mikó Imre-díjat pedig Papp Szentannai György üzletember részére ítélték meg a kultúra támogatásáért. Monoki István-díjat kap dr. Poráczky Rozália „a romániai magyar könyvtárosképzés fejlesztését és az erdélyi kulturális örökség tudományos feltárását segítő munkájáért”, Nagy István-díjban részesül Bedő Ágnes „az erdélyi magyar kórusmozgalomban kifejtett több évtizedes, kiemelkedő művészi és önzetlen oktatói tevékenységéért”, a Poór Lili-díjat pedig Bartalis Gabriella veheti át „a kolozsvári színházban, majd a Csíki Játékszín társulatában kibontakozó, két évtizedes érzékeny és élménykeltő színészetéért”.

Spectator-díjban részesül Sarány István „igényes lap- és könyvszerkesztői tevékenységéért, valamint egyéni hangú publicisztikai munkásságáért”, A Szolnay Sándor-díjat Kákonyi Csilla kapja „több évtizedes, kiváló művészi teljesítményéért és a Barabás Miklós Céh régiófelelőseként kifejtett közművelődési tevékenysége elismeréseképpen” – Szolnay Sándor-díjat adományoz. Az EMKE tiszteletbeli tagjává fogadják Matekovits Mária bánsági alelnököt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei