Folyamatos megújulásra törekszik a miniévadot tartó vásárhelyi Tompa Miklós Társulat

Krónika 2018. február 28., 19:12 utolsó módosítás: 2018. február 28., 19:34

"Próbáltunk és próbálunk bártran a mában élni, megújulni, fontos kérdéseket feltenni" - mondta Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója.

Fotó: Haáz Vince

"Harmadik alkalom, hogy ünnepi miniévadot rendezünk, amelynek lényege a szélesebb körű bemutatkozás és a találkozás. Szakmai beszélgetéseken közelítjük meg, mit alkottunk az elmúlt évadban, melyek munkánk tanulságai, milyen utakat járunk be, így könnyebb lesz tovább lépni" – mondta Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója szerdán a március 9–14. között sorra kerülő SHOWKEYS – 2018 című rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján.

Az inteneten élőben közvetítették a tájékoztatót, amelyen többek közt elhangzott, a társulat idén ünnepli 72. születésnapját, ez alkalomból szervezik meg a miniévadot,

amely a Radu Afrim rendezte Részegek című új produkció bemutatóját, valamint az utóbbi évek kulcselőadásait sorakoztatja fel, az előadásokat szakmai fórumok, kerekasztal-beszélgetések kísérik.

"A színház kizárólag a jelen művészete, a rendező csak ma tud rendezni, a színész csak ma tud játszani. Szeretnénk energikus, kemény színházzá válni, a meglévő sablonok helyett új értelmezéssel, bemutatkozással, kísérletezéssel előrukkolni, és ennek megfelelően következetességet kicsiholni magunkból" – fogalmazott Gáspárik Attila vezérigazgató.

Hozzátette, szeretnének kitörni a provincializmusból, más szintre helyezni a centrum-periféria elméletet, mert hiszik, hogy hatékony erőkihasználással létrehozhatnak olyan előadásokat, amik érdeklődésre tarthatnak számot nemcsak Vásárhelyen, hanem máshol is.

"A jó színházat nem lehet közönség nélkül megvalósítani, a közönséget is magunkhoz emelni, képezni arra, hogy az új megközelítéseket és értelemzéseket megértse, mert üres ház, kevés vájtfülő előtt játszani nem érdemes" – fogalmazott Gáspárik. Keresztes azt is elmondta, a társulat Moliere Mizantrópjával készül Bodolai Géza rendezésében, ugyanakkor ifjúsági előadást is terveznek: Golding A legyek ura című regényének színpadi adaptációját.

A Showkeys miniévad programja elérhető a társulat honlapján és a rendezvény Facebook-oldalán is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat