HIRDETÉS

Akciódús történet a kisember harcáról

Kiss Judit 2016. december 28., 20:09 utolsó módosítás: 2016. december 28., 20:11

Erdélyi színészek is feltűnnek Kostyál Márk Kojot című, akciódús nagyjátékfilmjében, amelyet február 16-án mutatnak be a magyarországi mozik. A film erős vizuális koncepcióval ellátott felnőttéválás-történet, főszereplője a nagyvárosi élet miatt feszült fiatalember, aki egy dunántúli kis faluban kezd új életet.

 

A kolozsvári, jelenleg Magyarországon dolgozó Salat Lehel, Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, valamint Orbán Levente, a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház színésze is játszik a filmben, amelyben magyarországi, vajdasági, felvidéki színészek is szerepelnek.  

Minőségi filmek, akadozó támogatások
Salat Lehel a Krónika megkeresésére kifejtette, Kostyál Márk első nagyjátékfilmje, a kisember harcáról szóló történet ígéretesnek tűnik, a forgatási folyamat pedig kemény, izgalmas volt. „A főszereplő apját alakítom, a történet szerint miután az én apám meghal, megérkezünk a faluba, a temetésére. Az öreg az én fiamra hagyja a házát, a fiatalember, akit Mészáros András alakít, neki akar látni, hogy feleségével együtt kialakítsák életüket az új helyszínen. Felbukkanak viszont a helyi kiskirályok, akik persze akadályozzák a terveket, így előtűnnek a konfliktusok, amelyek egyre inkább eldurvulnak” – mondta el Salat Lehel. A forgalmazásról szólva kifejtette, bár jó filmnek ígérkezik a Kojot, mégis úgy tűnik, hogy az történik, ami több új magyar film esetében: elakad a támogatás és a népszerűsítési folyamat, nem reklámozzák kellőképpen. „Mielőtt mozikba kerül egy ígéretes film, már be szokták mutatni fesztiválokon, óriásplakátokon hirdetik Budapesten, stb., azonban a Kojot esetében sem történt ez meg. Bár sok minőségi film készül mostanában Magyarországon, időközben gyakran kiderül, hogy gondok adódnak a forgalmazás körül, elakad a folyamat, és az alkotások sokszor nem jutnak el a célközönséghez. Egy kicsit olyan ez, mint a jó úszók esetében: hiába van tehetségük, ha nem menedzselik őket megfelelőképpen. Például Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje sem kapott megfelelő támogatást, holott igénylik a nézők” – fejtette ki Salat Lehel. Hozzátette, mindazonáltal reméli, hogy a jövőben az erdélyi közönség is láthatja majd a Kojotot.

„Nem lehetsz menekülő állat”
Kostyál Márk a magyarországi sajtónak azt mondta, a saját élményeiből is táplálkozó történetet nagyon meghatározza, hogy feszült azok miatt a dolgok miatt, amik körbeveszik az embert, bármerre néz. „Nem küzdünk, nem harcolunk magunkért és másokért. »Az nem az én dolgom« mondjuk sokszor. Nem fejlődünk, mindig másra mutogatunk, ahelyett hogy tükörbe néznénk, és őszinték mernénk lenni önmagunkhoz. A férfiak eltunyulnak, a nők nagyon férfiasak akarnak lenni, valahogy eltűnnek az archetípusaink. Westernfilmeken nőttem fel, szeretem ezt a műfajt, a hőseivel együtt. Van a filmemnek egy mottója: nem lehetsz az életedben menekülő állat, és ez vezetett végig a film elkészítése során” – nyilatkozta korábban a rendező. A címről szólva úgy fogalmazott, eredetileg azon gondolkodtak, hogy legyen a címe Vaquero – spanyolul cowboy –, de azt nem akarta, hogy „vakeró”-nak mondják. „A kojot egy szimbolikus rendszer, a farkasra utal: ragadozóvá kell válnod, hogy megvédd, ami számodra fontos, különben eltaposnak. A filmben van szeretet, düh, csend és ordítás, durva tempó, nyugalom, vér és verejték” – fejtette ki Kostyál a Magyarmozik.hu-nak. A rendező által „fuck off” eastern filmnek nevezett mozi forgatókönyvét saját ötlete alapján írta Kostyál Márk Lengyel Balázzsal és Lovas Balázzsal együtt. Főszereplők: Mészáros András, Dobra Mara, Mátray László, Bocsárszky Attila, Orbán Levente, Kovács Frigyes, Salat Lehel. Producer Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, fényképezte Kostyál Márk, Csoboth Attila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS