HIRDETÉS

Trump: „nagyon sok problémám van az Európai Unióval”

MTI 2018. január 29., 11:17 utolsó módosítás: 2018. január 29., 11:28

Donald Trump amerikai elnök szerint az Európai Unió „nem az, aminek lennie kellene”, és neki személy szerint is nagyon sok problémája van az EU-val.

Fotó: Slate.com/Getty Images

Trump, aki a múlt heti davosi világgazdasági fórumon nyilatkozott az ITV brit kereskedelmi tévétársaságnak, a vasárnap késő éjjel műsorra tűzött interjúban kijelentette azt is, hogy „remek” kapcsolatokat ápol a muszlim közösségekkel és ha ezt kívánják tőle, hajlandó bocsánatot kérni, amiért nemrégiben megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet több videóját.

Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy azért használja a közösségi médiát személyes üzeneteinek kifejezésére, mert nem tud negyedóránként sajtótájékoztatót tartani a róla megjelenő „hamis hírek” cáfolatára.

HIRDETÉS

Az interjút az ITV nemzetközileg is ismert riportere, Piers Morgan készítette, aki tíz éve megnyerte az akkoriban Trump által vezetett, Celebrity Apprentice című televíziós üzleti tehetségkutató vetélkedőt és azóta is baráti kapcsolatokat ápol a nagyvállalkozóból lett amerikai elnökkel.

Trump az interjúban kijelentette: nem csodálkozik azon, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt, mivel a britek nem akarják, hogy „a világ minden tájáról” Nagy-Britanniába vándoroljanak „olyan emberek, akikről semmit nem tudnak”.

Az amerikai elnök kijelentette azt is, hogy Theresa May brit miniszterelnök helyében ő „másképp, még keményebben” tárgyalt volna az EU-val a kilépési feltételekről és megmondta volna, hogy az Európai Unió „nem az, aminek lennie kellene”.

Trump közölte: neki is nagyon sok problémája van az EU-val, mivel az unió nagyon igazságtalanul bánik az Egyesült Államokkal a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban.

„Nem tudjuk bejuttatni áruinkat” az EU piacára, az EU viszont illetékmentesen vagy nagyon alacsony illetékteherrel exportál az amerikai piacra - panaszolta az amerikai elnök. Donald Trump szerint nem az EU az egyetlen, amely méltánytalan módon jár el az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben, sok országot meg tudna nevezni, amelyek ugyanígy viselkednek, de az Európai Unió „nagyon-nagyon igazságtalan”. Trump alig burkoltan megtorló kereskedelmi lépéseket is kilátásba helyezett, mondván: a jelenlegi helyzet „nagyon is (az EU) kárára válhat”. Részletekbe mindazonáltal nem bocsátkozott.

Az Egyesült Államok messze az EU legnagyobb külső kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelem értéke 2016-ban megközelítette a 700 milliárd dollárt.

Trump az interjúban kijelentette: hajlandó bocsánatot kérni, amiért néhány hete megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet több videóját. Az eset komoly diplomáciai feszültséget szított London és Washington között. Az amerikai elnök közölte: azért tette közzé saját Twitter-oldalán a három videót, mivel mélységesen hisz a radikális iszlám terrorizmus elleni küzdelemben, márpedig a videók a radikális iszlám terrorizmus megnyilvánulásait ábrázolták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS