Az Iszlám Állam robbanthatott Manchesterben, huszonkét ember halt meg

MTI 2017. május 23., 10:59 utolsó módosítás: 2017. május 23., 11:08

Terrortámadást hajtottak végre hétfő éjjel egy teltházas manchesteri popkoncerten: a legfrissebb hírek szerint a házi készítésű pokolgéppel elkövetett merényletben huszonkét ember - köztük több gyermek - meghalt, és ötvenkilencen megsebesültek - közölte a brit rendőrség. A robbantás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett, a dzsihadista szervezet a közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt - közölte kedden az Akbar Irak internetes portál.

Fotó: BBC

A brit rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető maga is meghalt a robbanásban. Abban egyelőre nem biztosak a hatóságok, hogy egyedül hajtotta-e végre a támadást, vagy voltak segítői. Egyelőre a merénylő személyéről sem mondtak közelebbit.

A robbanás Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt a 21 ezer férőhelyes, fedett Manchester Arena rendezvényközpont bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében. A koncertről távozó tömegben a robbanás után pánik tört ki. A rendezvényen nagyon sok fiatal volt, köztük gyerekek is.

Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrfőkapitánya sajtótájékoztatóján közölte: a sebesülteket hat manchesteri kórházban kezelik - jelentette az MTI tudósítója. Állapotukról nem mondott részleteket. A rendőrfőkapitány szerint a manchesteri rendőrség szorosan együttműködik az országos terrorelhárító rendőri hálózattal és a brit hírszerző szolgálatokkal. Hozzátette:

a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy kerülje a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel folytatódik a helyszínen.

Az éjszaka több mint 400 rendőr dolgozott a terrortámadás körülményeinek felderítésén és a helyszín biztosításán.

A robbantás vizsgálatába a brit közlekedési rendőrség is bekapcsolódott, mivel a Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station. A hatósági tájékoztatás szerint a robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés.

Londonban hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket.

A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police Service - londoni rendőrség, de terrorelhárító szolgálatának hatásköre az egész országra kiterjed.

Theresa May brit miniszterelnök kedd hajnalban bejelentette, hogy a kormányzó Konzervatív Párt felfüggesztette választási kampányát.

Nem sokkal később Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője is jelezte, hogy megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel, és egyetértettek abban, hogy a választási kampányt „további rendelkezésig” felfüggesztik. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak. May közölte azt is, hogy elnökletével kedd délelőtt értekezletet tart a brit kormány rendkívüli helyzetek esetén összeülő szakértői testülete, a COBRA. A miniszterelnök kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, és biztosította őket arról, hogy a kormány teljes részletességgel feltárja a történtek hátterét.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben.

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy a francia kormány Nagy-Britanniával együtt folytatja küzdelmét a terrorizmus ellen, és az elnök hamarosan telefonon fog beszélni a brit kormányfővel, és folyamatosan tájékozódik a manchesteri támadással kapcsolatos vizsgálatról. Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök az ifjúság és a szabadság ellen irányuló „kegyetlen támadásnak” nevezte a manchesteri robbantást. Elítélte a támadást Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és a japán kormány szóvivője is. Hszi Csin-ping kínai elnök - a helyi állami média szerint - a tragédia után részvéttáviratot küldött II. Erzsébet brit királynőnek.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat