Terrorcselekménynek minősítették a hatóságok a londoni metróban történt robbanást

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 15., 13:56 utolsó módosítás: 2017. szeptember 15., 15:00

A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette a londoni metróban pénteken történt incidenst. A kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal Parsons Green nevű állomásánál egy metrószerelvényen kisebb robbanás történt a reggeli csúcsforgalom idején.

Tűzoltók a londoni metrónál történt incidens helyszínén Fotó: wzzm13.com

A londoni rendőrség tájékoztatása szerint többen égési sérüléseket szenvedtek. Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora péntek délelőtti közleményében terrorcselekménynek nyilvánította a történteket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre nem ismert a robbanás pontos oka. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka péntek délutáni sajtótájékoztatóján közölte: 18 embert szállítottak kórházba, többségüket égési sérülésekkel, de egyikük állapota sem súlyos. Rowley szerint házi készítésű szerkezet lépett működésbe a metrókocsiban. A Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának vezetője nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidenssel összefüggésben. Az angol állami egészségügyi szolgálat (NHS England) nem sokkal később ezt azzal egészítette ki, hogy 22 embert kezelnek négy londoni kórházban: a mentők által bevitt 18 sérült mellett négyen maguk jelentkeztek ellátásra. 

Többen akkor szenvedtek könnyebb zúzódásos, horzsolásos sérüléseket, amikor a tömeg pánikszerűen igyekezett elhagyni a kis területű állomást a szűk lépcsőkön. Az utasok hővel járó, robbanásszerű jelenségről számoltak be. A médiában megjelent egy fotó egy zacskóba csomagolt, festékesvödörnek tűnő, kisebb lánggal égő és füstölgő fehér műanyag vödörről. A beszámolók szerint többen égési sérüléseket szenvedtek, néhány embert kórházba szállítottak.

Halálos áldozatokról sem a hivatalos bejelentések, sem a szemtanúk beszámolói sem szólnak. A londoni tűzoltóság hat tűzoltóautót és ötven tűzoltót küldött a helyszínre.

A brit miniszterelnök hivatala is terrortámadásként utalt az „incidensre” Twitter-üzenetében, melyben együttérzését fejezte ki az áldozatokkal. Theresa May brit miniszterelnök péntek délutánra összehívta a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestületét (COBRA). Sadiq Khan, London polgármestere nyilatkozatában leszögezte: London soha nem hagyja, hogy a terrorizmus megfélemlítse vagy térdre kényszerítse. Khan közölte, hogy ő is részt vesz a COBRA ülésén.

A District metróvonalat a Parson's Green állomás és a vonal legnagyobb csomópontja, a több más metróvonalat és elágazást is kiszolgáló Earl's Court állomás között lezárták. A District Line szolgálja ki a tenisztornáiról híres Wimbledon városrészt is. Az incidens Wimbledontól négy megállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban.

A 400 kilométeres, tizenkét fővonalból és számtalan elágazásból álló londoni metróhálózat többi vonalán péntek délelőtt zavartalan volt a forgalom. Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat. A 2005-ös merénylet után a teljes londoni metróhálózatot azonnal lezárták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat