Szakértők szerint nem lehet feltartóztatni az öngyilkos merénylőket

MTI 2017. május 24., 09:10 utolsó módosítás: 2017. május 24., 09:12

A 22 halálos és 59 sebesült áldozatot követelő manchesteri robbantás után világszerte megszigorítják a kulturális és tömegrendezvények biztonsági intézkedéseit, de szakértők szerint az intézkedések nem fogják megállítani a mindenre elszánt merénylőket.

Franciaországban a Bataclan elleni támadás nyomán foganatosított biztonsági intézkedések sem akadályozták meg az újabb merényleteket

Az amerikai belbiztonsági minisztérium figyelmeztetett, hogy az amerikai közönség fokozott biztonsági intézkedésekre számíthat a nyilvános rendezvényeken. A hongkongi Asia World Expo, ahol a hétfő este Manchesterben koncertet adó Ariana Grande amerikai popénekesnő a tervek szerint szeptemberben fellép, szintén javít a biztonságon. A sportrendezvények szervezői szintén fokozott figyelmet fordítanak a biztonságra. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerint „nem kell ahhoz speciális hírszerzés”, hogy feltételezzék: a szerdai stockholmi Manchester United-Ajax Amsterdam Európa Liga-döntő is támadások célpontja lehet.

A 2015-ben a párizsi Bataclan koncertteremben és a Stade de France stadionban és más helyszíneken elkövetett, 130 emberéletet kioltó összehangolt merényletek óta szükségállapot van érvényben Franciaországban, katonák ezrei járőröznek a turisták által látogatott helyszínek, kormányépületek és rendezvények védelmére. Ez azonban nem tudta megállítani az országban azóta elkövetett merényleteket – például a tavaly július 14-i nizzai teherautós támadást –, amelyek elkövetői „magányos farkasok” voltak – mutatott rá a Reuters.

Tegyünk bármit – és ez a világ egyik legjobbjának számító brit felderítésre is vonatkozik – az nem fogja megakadályozni a hasonló incidenseket” – mondta Jean-Charles Brisard, a Terrorellenes Elemző Központ (CAT) nevű európai agytröszt elnöke a Reutersnek.

„Alkalmazhatunk periméter-védelmet, beépíthetünk biztonsági kapukat, és annyi ellenőrzést, amennyit csak akarunk, ez nem fog azon változtatni, hogy egy eltökélt magányos merénylő elköveti a tettét, ha előbb el nem fogják” – tette hozzá.

Az AFP által megkérdezett szakértők is felhívják a figyelmet, hogy a tömegrendezvények helyszínei „sérülékenyek” egy „gondosan előkészített merénylettel szemben.

A Manchester Arénában egy könnyűzenei koncert végén annak ellenére robbantottak, hogy a Bataclanban elkövetett támadás után Nagy-Britannia-szerte megszigorították a koncerttermek biztonsági intézkedéseit.

Tierry Theodori, egy lyoni koncertterem tulajdonosa az RTL rádióban felhívta a figyelmet arra, hogy Franciaországban már jelentősen fokozták a nézők ellenőrzését, kiképezték az incidensek megakadályozására a személyzetet, de erre csak a rendezvények helyszínén van lehetőség, azon kívül már törvényellenes.

Egyelőre nem lehet tudni, hány ellenőrzésen esett át az elkövető, míg bejutott a rendezvényközpont előcsarnokába, ahol a rendőrség szerint a robbantás történt.

„A merénylet jól mutatja, mennyire sérülékenyek az ilyen tömegrendezvények – jelen esetben 21 ezren voltak a koncerten – a koncerttermek által hozott biztonsági intézkedések ellenére” – hangsúlyozta Otso Iho, a Jane’s agytröszt elemzője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat