Semjén: a külhoni magyaroknak jár az autonómia, az állampolgárság és a szavazati jog

Hírösszefoglaló 2017. november 15., 18:35

Semjén Zsolt magyar kormányfőhelyettes szerint Magyarországon konszenzus övezi a határon túli magyaroknak járó jogokat.

Semjén Zsolt (archív felvétel) Fotó: Gecse Noémi

A magyar társadalomban és a magyar parlamenti politikában teljes konszenzus van arról, hogy a külhoni magyaroknak jár az autonómia, az állampolgárság, és az utóbbitól elválaszthatatlan a szavazati jog.

A szavazati jog a garancia a kezükben, hogy ki tudják kényszeríteni a szempontjaik komolyan vételét a mindenkori kormánnyal szemben, ez az érdekérvényesítés erős eszköze

– jelentette ki szerdán Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a magyar szórvány napja alkalmából a közmédiának adott, az M1 aktuális csatornán is sugárzott interjúban.
Rámutatott: míg a korábbi szemlélet az volt, hogy a magyar állam minden magyarért felelősséget érez, a jelenlegi alkotmány feketén-fehéren kimondja, hogy felelősséget visel. Ez fontos változtatás, sokkal erősebb elkötelezettség.

Semjén Zsolt azt mondta, a kormány minden szempontból eleget tesz a vállalásnak, például az állampolgárság megadásával – jelentette ki. A politikus szerint brutális támadás érte az ukrán nacionalista hatalom részéről Kárpátalján a magyarok által felépített intézményrendszert az ukrán oktatási törvénnyel. Kárpátalján gyakorlatilag a magyar állam tartja fenn az intézményrendszert, kiegészíti például az orvosok, tanárok fizetését, hozzájárul a kisgyermekek étkeztetéséhez, oltóanyagokat szállít – sorolta.

„Saját nemzettestvéreinken” segíteni „természetes alkotmányos kötelességünk”, a struktúrát azonban brutálisan megtámadták

– hangoztatta.

Felidézte, hogy Magyarország mindenben támogatta az ukránokat, zászlóvivője volt annak, hogy vízummentességet kapjanak. Ezek után helytelenül cselekedtek, és amíg nem vonják vissza a nyelvtörvényt, a magyar kormány mindent megakadályoz, ami fontos nekik – nyomatékosította. Azt mondta, Ukrajna már a másik főtámogatójával, Lengyelországgal is „összerúgta a port”.

Úgy fogalmazott, hálát ad „a történelem urának”, amiért az egymilliomodik új magyar állampolgár is letette az esküt, és így megvalósult, amit kormányzásuk kezdetén ígért. A Kárpát-medencében 870 ezren éltek a kedvezményes honosítás lehetőségével, míg a diaszpórában 132 ezer állampolgárságot hagytak jóvá. A kárpátaljaiaknak az állampolgárság nemcsak érzelmi kérdés, hanem egzisztenciálisan is fontos, hiszen ez teszi lehetővé, hogy szabadon mozogjanak a világban.

A kormány arra törekszik, hogy a Trianont követő százéves elnyomás után előnyt jelentsen, hogy valaki magyar állampolgár.

Közölte, hogy az egész Kárpát-medencében óriási óvodaépítési programot kezdtek két ütemben, negyvenmilliárd forintból. Több mint százötven új intézményt építettek, további mintegy négyszázharmincat tataroztak, a férőhelyek száma tízezerrel nőtt.

Úgy vélekedett, hogy „össznemzeti paradigmában” kell gondolkodni, ennek jegyében a családtámogatásokat is elkezdték kiterjeszteni minden magyarra. Elsőként az anyasági támogatás és a babakötvény jár lakóhelytől függetlenül – jegyezte meg. Gazdaságfejlesztésbe fogtak, komoly vissza nem térítendő támogatást és hitelt nyújtanak, ami mind az ottani magyarságnak, mind a többségi társadalomnak, mind a magyar gazdaságnak jót tesz – mondta.

A miniszterelnök-helyettes a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről is beszélt. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió tárgyalja meg és vegye komolyan az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét. 

Szavai szerint „nagy káosz van a fejekben”, amikor a szexuális kisebbségeket ugyanazzal a szóval jelölik. A nemzeti kisebbségek fogalma egészen mást jelöl,

és bár például az újonnan érkezett kínaiakat is megilletik bizonyos jogok, ezek nem ugyanazok, mint amelyekkel a magyarországi horvátok vagy svábok rendelkeznek. Vagyis az őshonos nemzeti kisebbség kifejezés mást jelöl, mint a nemzeti kisebbség.

„Teljes lendülettel azon vagyunk, hogy a szükséges milliónyi aláírást összegyűjtsük" – mondta Semjén Zsolt. Hírösszefoglaló

Eredményes szórványtámogatás

Jelentős eredményeket hozott a szórványmagyarság támogatását, felkarolását célzó Petőfi Sándor-program – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Budapesten. Potápi Árpád János a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című, a Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett konferencián kiemelte: a program ötven ösztöndíjassal indult, és az idén már hatvanöt fiatalt küldtek a szórványközösségekbe. 

A szórványközösségek megerősítését célzó programnak köszönhetően egyes területeken újraindultak a magyar iskolák, a magyartanítás, szórványközpontokat hoztak létre, új egyesületek kezdték meg működésüket – mondta. Az államtitkár kitért arra is, hogy a nemzetpolitikára fordított források 2009 óta megtízszereződtek, a támogatási összeg a gazdasági programokat figyelembe véve jóval meghaladta tavalyi 73 milliárdot. Hozzátette: a jövő évi büdzsében is rendkívüli összegre számíthat a nemzetpolitika. 

Rétvári Bence, az emberi erőforrások minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán arról beszélt, több mint 183 ezer magyar diák vett részt 2013 óta a Határtalanul! programban.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat