Romániába várják Emmanuel Macron francia államfőt

Krónika 2017. június 23., 13:37 utolsó módosítás: 2017. június 23., 14:18

Hamarosan Romániába látogat Emmanuel Macron francia elnök – nyilatkozták az Agerpres hírügynökség tudósítójának a román államelnöki hivatal képviselői.

Fotó: Presidency.ro

Az Európai Tanács ülése alkalmából Brüsszelben tartózkodó Klaus Johannis államfő péntek délelőtt kétoldalú tárgyalást folytatott franciaországi kollégájával.

Az államelnöki hivatal illetékesei szerint az egyeztetésen

Johannis meghívta Macront Romániába, és a francia elnök elfogadta a meghívást.

A látogatásra az elkövetkező időszakban kerül sor, a részletekről a későbbiekben tárgyalnak – tették hozzá az idézett források.

A pénteki brüsszeli találkozón a román államfő szerint többek között a schengeni csatlakozásról is szó esett. „Nagyon rövid idő alatt sok, számunkra nagyon fontos téma merült fel, amelyek a kétoldalú, illetve az európai együttműkődést is érintik.

Például Schengen. Beszéltünk a kulturális idényre előkészített együttműködésről; tárgyaltunk a sokat emlegetett munkaerő-áramlásról is”

– nyilatkozta az Agerpres szerint Johannis.

A román államfő szerint a schengeni kérdéskört nem lehet kiragadni európai kontextusából. „Nem számítok előrelépésre a németországi választások előtt, illetve annak tudatában, hogy jelenleg Hollandiának nncs kormánya, de Macron elnök nagyon nyitottnak mutatkozott” – jelentette ki a román államfő.

Az államfő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, „nagyon röviden” Románia jelenlegi politikai helyzetéről is tárgyalt a francia elnökkel, biztosítva őt arról, hogy

Románia továbbra is stabil ország,

és az a tény, hogy újabb kormányalakítási folyamat előtt áll, nem befolyásolja az ország nemzetközi vállalásait.

Mint ismeretes, Klaus Johannis az elmúlt időszakban a világ több vezető politikusával tárgyalt: nemrég Washingtonban Donald Trump amerikai elnök is fogadta, Berlinben pedig Angela Merkel német kancellárral is megbeszélést folytatott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat