Merkel erősítene a romániai jogállamiságon

Krónika 2017. június 19., 18:38 utolsó módosítás: 2017. június 19., 19:00

Románia stabil ország, és belpolitikai válságának nincs hatása a kül-, és Európa-politikájára – jelentette ki Klaus Johannis államfő hétfőn Berlinben az Angela Merkellel folytatott megbeszélése után. A német kancellár közölte, Románia belügyéről lévén szó, érdemben nem kommentálja a fejleményeket, a válságtól függetlenül azonban kiemelte, hogy Bukarestnek tovább kell erősíteni a jogállamiságot, a demokráciát és a korrupció elleni küzdelmet.

Fotó: Presidency.ro

Újabb jelentős diplomáciai fegyvertényt könyvelhetett el Klaus Johannis, aki a Washingtonban Donald Trump amerikai elnökkel június 9-én folytatott megbeszélése után hétfőn Berlinben kezdett kétnapos hivatalos látogatást. A román államfőt egyaránt fogadta Angela Merkel német kancellár és Frank Walter Steinmeier államfő.

A Merkellel közös sajtóértekezleten óhatatlanul szóba került a bukaresti kormányválság, amelynek kapcsán Johannis igyekezett megnyugtatni berlini vendéglátóját, hogy

Románia stabil ország, és a belpolitikai perpatvarnak nincs hatása a kül-, és Európa-politikájára.

A román államfő kérdésre válaszolva kiemelte, a „kormánykoalíció belső válsága" nem érinti Románia stabilitását és gazdaságának működőképességét sem. „A válság a külpolitikát és az Európa-politikát sem érinti, mert valamennyi számottevő politikai erő egyetért abban, hogy az eddigi irányvonalat követve megbízható és megfontolt politikát kell folytatni” – idézte az MTI Johannist.

Angela Merkel azt mondta, hogy nem kommentálja a fejleményeket, mert Románia belső ügyeiről van szó. A válságtól függetlenül kiemelte, tovább kell erősíteni a jogállamiságot, a demokráciát és a korrupció elleni küzdelmet, mert

az eddigi vívmányok esetleges fellazítása azzal a következménnyel járna, hogy meg kellene kérdőjelezni más területeken elért eredményeket,

ezért nagyon fontos a reformok folytatása.

Fotó: Presidency.ro

A kancellár kifejtette, hogy a romániai német kisebbségnek hídszerepe van a két ország közötti kapcsolatokban, és erre szerinte a román államfő a legjobb példa. „A román elnök látogatására akkor kerül sor, amikor a két állam közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50., a két ország közötti barátsági szerződés megkötésének 25., Románia uniós csatlakozásának 10. évfordulóját ünnepeljük.

A romániai német kisebbség hídszerepet tölt be a két ország közötti kapcsolatban, és erre beszédes példa maga a román államfő”

– nyilatkozta Angela Merkel. A román államfő és a német kancellár közötti egyeztetés az Agerpres hírügynökség kiküldött tudósítójának jelentése szerint a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra is kiterjedt, különös tekintettel a digitális technikára. Tárgyaltak továbbá az Európai Tanács e heti brüsszeli üléséről, valamint a romániai reformfolyamatokról, amellyel kapcsolatban a német kancellár

köszönetét fejezte ki Johannisnak „mindazért, amit a román jogállam megerősítéséért tett”.

Merkel arról is beszélt, hogy a kétsebességes Európa elvét néha helytelenül úgy értelmezik, hogy egyes országok nem vehetnek részt bizonyos projektekben. „Minden ország részt vehet valamennyi projektben, amennyiben teljesülnek a kellő feltételek, tehát nincs szó arról, hogy bármely államot kizárnánk" – szögezte le a német kancellár.

Fotó: Presidency.ro

Johannis ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy

a kétsebességes Európa problémája szinte teljesen megszűnt.

Az elnök úgy vélekedett, ez részben kommunikáció, meghatározás kérdése, a nyugat-európai országok számára ugyanis fontos, hogy ne legyenek olyan országok, amelyek akadályoznak bizonyos projekteket, a kelet-európai országok számára pedig az a lényeg, hogy ne legyenek olyan projektek, amelyekben ők nem vehetnek részt.

„Időközben tisztázódtak ezek a kérdések, mindenki egyetértett abban, hogy a tagállamoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy eldönthessék, részt vesznek-e vagy sem bizonyos projektekben" – hangsúlyozta Johannis. A berlini találkozó végén Merkel és Johannis megerősítették elhatározásukat a védelmi erőfeszítések növelése mellett. Johannis rámutatott: Románia nem fog választani a NATO és az Európai Unió, vagy az EU és az Egyesült Államok között.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat