Percenként 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává Kaliforniában

MTI 2018. november 09., 08:39 utolsó módosítás: 2018. november 09., 08:41

Kalifornia északi vidékein sebesen terjedő tűzvészek pusztítanak.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává. Az első tüzek csütörtökön reggel lobbantak lángra, a kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra.

Gavin Newsom kormányzóhelyettes – akit kedden választottak meg az állam kormányzójává – három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett.

Megkezdték egyes települések kiürítését, a 27 ezer lelket számláló Paradise városkát – ahol öt ember súlyosan megégett – teljesen evakuálták. „Ez a tűzvész nagyon veszélyes, tessék elhagyni a lakóhelyeket” – üzente Twitter-bejegyzésében a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal. A CBS televízió helyi híradója szerint az északi Butte megyében a lángok lakóházakat pusztítottak el, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás és a tűzvész a létfontosságú infrastruktúrát veszélyezteti.

Lángokban állnak nemzeti parkok és védett erdőségek. Bár a tűz egyelőre északon pusztít, várhatóan déli irányban, a Yosemite nemzeti park felé terjed tovább. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángokkal 500 tűzoltó vette fel a harcot.

Az északi vidékeken pusztító tűzvésztől függetlenül lángra lobbant a Los Angeleshez közeli San Fernando-völgy egy része is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat