Orbán Viktor: véget ért a száz év magyar magány

MTI 2018. november 15., 12:17 utolsó módosítás: 2018. november 15., 12:29

Az a korszak, amit úgy neveznek, száz év magyar magány, véget ért – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén csütörtökön Budapesten.

Orbán Viktor kormányfő, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az ülésen Fotó: MTI

A kormányfő rámutatott: az elmúlt években a szlovákokkal, a horvátokkal, a szlovénekkel és a szerbekkel is sikerült olyan viszonyt kialakítani, aminek az alapja a bizalom. „Mindenki látja, hogy az együttműködés mindig többet hoz a konyhára, mint az ellenségeskedés” – fogalmazott Orbán Viktor, aki hangsúlyozta: Magyarország készen áll arra, hogy mindenkivel együttműködjön.

A miniszterelnök kitért az ukrán helyzetre is, és azt mondta: a mostani politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt.

Utalt arra, hogy hamarosan elnökválasztás lesz, és ha addig a helyzet nem rosszabbodik, az már nagy eredmény. Ezután, mint mondta, meglátják, a mostani magyarellenes kurzus folytatódik-e, vagy egy Magyarországgal együttműködni akaró elnöki adminisztráció jön létre.

A miniszterelnök a plenáris ülésen arról is beszélt: arra számít, hogy a jövő májusi európai parlamenti (EP) választás után az európai intézmények erőteljesebben kötődnek majd a kontinens hagyományos értékeihez és gyökereihez. „Ez kedvezőbb közeg lesz Magyarországnak” – mondta a kormányfő, aki a változás várható irányát úgy fogalmazta meg: egy nemzetibb, jobboldalibb, keresztényibb európai politikai élet alakulhat ki 2019 májusa után. Orbán Viktor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a magára most politikai szereplőként tekintő Európai Bizottság visszatér a szerződés őrének szerepéhez.

Fotó: MTI

Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén célként fogalmazta meg, hogy 2030-ra Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni. Szintén a 2030-ig tartó célkitűzések közé sorolta a kormányfő, hogy Magyarország tartozzon az EU öt legversenyképesebb országa közé. Emellett ugyancsak a 2030-ig elérendő célok között említette a népesedési hanyatlás megállítását, a Kárpát-medence újraépítését, az ország energiafüggetlenségének megvalósítását és Közép-Európa egységes politikai és gazdasági térségként való felépítését. Orbán Viktor ismertetett 2022-ig megvalósítandó terveket is: a hazaszeretet kultúrájának megerősítését és az öngyűlölet kultúrájának visszaszorítását; a magyar gazdaság versenyképességének érzékelhető javítását; új demográfiai eszközök elindítását; valamint önálló magyar hadsereg felépítését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat