Orbán: folytatásra vár Makovecz Imre hagyatéka

MTI 2017. november 20., 12:52 utolsó módosítás: 2017. november 20., 13:01

Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, hagyatéka él és folytatásra vár a Kárpát-medencében - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészről elnevezett budapesti központ és archívum hétfői megnyitóján.

Fotó: MTI

„Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, ezt fejezte ki épületeivel, terveivel, írásaival, és erre tanított minket is: ön- és nemzetismeretre, az egymástól elszakított magyar közösségek, az ég és a föld összekapcsolásának tudományára” - fogalmazott a kormányfő a 2011-ben elhunyt alkotóra emlékezve.

Mint mondta, Makovecz Imre életműve annak a szellemiségnek a foglalata, amit ő a magyar nemzeti kultúra legmélyebb rétegeiből hozott fel és legtisztább formában állított elénk.

Egyetlen dolgunk van: építsük, gondozzuk és kutassuk ezt a kivételes örökséget - hangsúlyozta Orbán Viktor hozzátéve, hogy a központnak a megnyitása, ezért ma egyetlen szóba is összefoglalható: folytatjuk!

„Több van itt egy múzeumnál, több van itt egy archívumnál” - fogalmazott. Orbán Viktor azt mondta: ma már egy olyan országban élünk, amely büszke nemzeti értékeire és nemzeti alkotóira; sokáig kellet erre várni.

Mindannyian emlékszünk azokra az időkre - nem volt olyan rég -, amikor a magyar szellem megőrzése csak néhány elkötelezett ember, család és szervezet szélmalom harcát jelentette, tette hozzá.

A kormányfő rámutatott, ma már vannak intézmények, amelyeknek ez a dolguk: van - elsősorban Makovecz Imrének köszönhetően - köztestületként működő művészeti akadémia és van magyar értéktár. Ezek gondoskodnak róla, hogy a magyar nemzet legnagyobb alkotóinak tárgyi és szellemi hagyatékából semmi se vesszen el, hangsúlyozta.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Makovecz Imre a kommunizmus idején és a rendszerváltás utáni legzavarosabb években is, amikor minden egyes tervének megvalósításáért külön csatában kellett megküzdenie, hitt - ahogy ő mondta - egy második Magyarország létezésében.

Hitt abban az erős országban, amely nem követ szolgai módon külföldi divatokat, nem zárható fizikai határok közé sem”

- mondta a kormányfő. Hozzátette: azt is tudta mindig, hogy hol kikkel és hogyan harcoljon érte. Évtizedekig volt ennek a második Magyarországnak őre és szellemi vezére. Szót értett mindenkivel, a munkásoktól a walesi hercegig, és „hirtelen haragjában nyugodt szívvel tudta elküldeni melegebb éghajlatra azokat, időnként engem is, akik nem értették hogy ő soha nem alkudhat meg semmiben” - mondta Orbán Viktor.

Fotó: MTI

A miniszterelnök kijelentette, Makovecz Imre életműve igenek és nemek határozott vonalvezetésű rendszere:

igen a nemzetre, igen a falura, igen a családra, igen a népi kultúrára; és nem arra a színtelen, szagtalan, szervetlen, a nemzetközi pénzvilág által vezérelt multikulturális műanyag világra, ami, ha hagynánk egy pillanat alatt körbevenne és magába olvasztana minket”.

Makovecz Imre 1935. november 20-án született, születésének évfordulóján nyitották meg a róla elnevezett budapesti központot és archívumot a főváros XII. kerületében. A magyar organikus építészet megteremtője az egész Kárpát-medencében, így Erdélyben is számos középületet tervezett, többek között a kolozsvári Donát úti református templomot és a csíkszeredai millenniumi templomot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat