Nemi erőszakkal vádolják a francia közlekedési minisztert

MTI 2018. január 27., 21:13 utolsó módosítás: 2018. január 27., 21:15

Előzetes vizsgálatot indított a párizsi ügyészség Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter ellen egy állítólagosan 2009-ben elkövetett nemi erőszak miatt. A tárcavezető határozottan tagadja a vádakat – erősítette meg szombaton a vádhatóság a Le Monde című napilap értesülését.

Gérald Darmanin elismeri, hogy rámenős, de az erőszak vádját tagadja

Az ügyben korábban már elindított vizsgálatot bűncselekmény hiányában tavaly júliusban vádemelés nélkül lezárták, miután a panaszos nem jelent meg a nyomozók idézésére. A 2009-es eset miatt a feljelentés azután érkezett, hogy Gérald Darmanint kinevezték miniszternek. A 35 éves politikus júniusban rágalmazás miatt feljelentést tett a panaszos ellen.

Az ügyről a közvélemény január 15-én értesült, amikor a miniszter maga beszélt róla a France Info hírrádióban. Elmondta, hogy 2017 tavaszán előzetes eljárás volt ellene egy levél alapján, amelyben hatalommal való visszaéléssel és nemi erőszakkal vádolták meg.

Az ügyészég azt követően indította meg újra a vizsgálatot, hogy a panaszos jelentkezett, és közölte, kész válaszolni a nyomozók kérdéseire. A meghallgatás csütörtökön volt.

Edouard Philippe miniszterelnök szombaton közölte, hogy az „igazságszolgáltatásnak most teljes függetlenségben kell dolgoznia”. Emlékeztetett arra is, hogy „a kormánytagság szabályai ismertek, és Gérald Darmanin a teljes bizalmat élvezi". A Le Monde szerint a 46 éves sértett januárban jelentkezett ismét az ügyészségen, amely a bűnügyi rendőrséget bízta meg az ügy kivizsgálásával.

A France Info hírrádió szerint „rámenős csábító” hírében álló Gérald Darmanin 2009-ben 27 éves volt. Az interjúban elismerte, hogy „kissé rámenős SMS-ket küldözgetett, aztán meg lelépett". „Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy hirtelen szabadon beszélhetünk (minderről), mert mindenki feltehet magának kérdéseket. Én valószínűleg nem voltam nagyon finom ember” – ismerte el a miniszter a Weinstein-botrány után előtérbe került zaklatási ügyek és kampányok nyomán. Gérald Darmanin azonban az erőszak vádját tagadta.

„Miután a nyomozás nem vezetett eredményre, egy idő után lezárták, bűncselekmény hiányában. Természetesen, hiszen az egész nem igaz” – mondta január 15-én az interjúban a miniszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat