Hatóságok: nem veszélyes az egészségre az Európa légterébe került radioaktív szennyezés

Krónika 2017. november 23., 17:30 utolsó módosítás: 2017. november 23., 17:33

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, a Magyar Atomenergia Hivatal (OAH), valamint több nukleáris biztonsági hatóság és intézet szerint is elenyésző az egészségügyi kockázata annak a radioaktív szennyeződésnek, amelyik szeptemberben az Ural környékén kerülhetett a levegőbe, majd Európa felett is megjelent.

HIRDETÉS

Az OAH honlapján csütörtökön közzétett, az MTI által idézett tájékoztató szerint a magyarországi mérőállomások 2017. október 16. óta nem mutattak ki ruténiumot a légkörben. Közölték, hogy a légkörbe került szennyeződés forrását nem lehet pontosan beazonosítani, de valószínűsíthető, hogy az Ural környékén került a levegőbe és nem atomerőműből származik.

Hozzátették: különböző források a cseljabinszki üzemanyag-feldolgozót teszik felelőssé a szennyezésért, de az érintettek tagadják ezt.

A közlemény idézi a kazah és orosz hatóságok csütörtöki tájékoztatását is, amely szerint a mérési eredmények, helyszíni vizsgálatok alapján az üzemben és közeli Kazahsztáni Nukleáris Központban is a megengedett értékek alatti a sugárzás szintje, emellett ruténiumszennyezést okozó rendellenességet sem tártak föl.

Ezzel összefüggésben egyébként a Nukleáris Tevékenységek Ellenőrzésével Foglalkozó Romániai Bizottság (CNCAN) november 10-én azt közölte, hogy Konstanca, Ilfov és Teleorman megyében mutattak ki nukleáris szennyeződést a légtérben. Az intézmény ugyanakkor leszögezte: hogy a mért radioaktivitás „nem lépi túl a természetes környezetben észlelt radioaktivitás éves szintjét, és tízszer alacsonyabb a figyelmeztetési szintnél”. A CNCAN közölte azt is, hogy semmilyen veszély nem fenyegeti az emberek egészségét és a környezetet.

A Magyar Atomenergia Hivatal október eleje óta fokozott figyelemmel kíséri a belföldi méréseket, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatóit, a társhatóságok jelentéseit és az orosz hatóságokkal is közvetlen kapcsolatba lépett, tájékoztatási kötelezettségét ellátta – közölte csütörtökön a hivatal.

A francia nukleáris biztonsági intézet november 9-én arról számolt be, hogy az egészségre és a környezetre nem veszélyes radioaktív felhő vonul végig Európa fölött. Az IRSN szerint a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében, de mindkét ország tagadta, hogy atombaleset történt volna a területén. Az orosz meteorológiai szolgálat kedden erősítette meg, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópjának a megengedetthez képest ezerszeresét mérték a légkörben szeptember végén az Urál déli része fölött, de az orosz állami atomhatóság nem tudott balesetről az ország egyik atomlétesítményében sem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat