Merkel migrációs politikájának változását remélik a lengyelek

MTI 2017. szeptember 25., 11:03 utolsó módosítás: 2017. szeptember 25., 11:08

A vasárnapi németországi választások után Angela Merkel remélhetőleg következtetéseket von le hibás migrációs politikájáról - kommentálta a szövetségi parlamenti választás exit poll eredményeit Mariusz Blaszczak.

Fotó: Frontnews.eu

A lengyel belügyminiszter a közszolgálati hírtelevíziónak (TVP Info) adott interjúban leszögezte: Angela Merkel az a politikus, aki „a legjobban megfelel a lengyel érdek megvalósításának”.

Egyúttal úgy vélte: „teljesen más helyzetet” teremt, hogy a CDU/CSU támogatottsága csökkent az előző választásokhoz képest, így nem kizárt, hogy a választások után más politikát fog folytatni.

Az Európai Unióra és Lengyelországra nézve az lesz az alapvető kérdés, hogy Merkel következtetéseket von-e le abból a hibából, amelyet 2015-ben elkövetett”

- vélekedett Blaszczak, utalva a német kancellár migrációs politikájára.

A miniszter szerint sok minden múlik azokon a következtetéseken is, amelyeket a választások alapján Merkel a kétsebességes Európa koncepciójára nézve von le.

„Bárcsak ne olyanokat, amelyek a Brexithez vezettek” - jegyezte meg Blaszczak Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépésére utalva.

Blaszczak nyugtalanítónak nevezte a harmadik legerősebb parlamenti tömörülésként a Bundestagba bejutó AfD oroszbarát politikáját,

valamint azokat a nyilatkozatokat, amelyek a német katonák második világháborús szerepét méltatták.

Aggasztónak értékelte az AfD eredményét Grzegorz Schetyna, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke is. Twitter-bejegyzésében úgy látta: a CDU/CSU győzelme viszont megerősíti Németországi „Európa-párti” irányultságát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat