Magánfegyver is használható a terroristák ellen, döntött a cseh képviselőház

MTI 2017. június 29., 11:24

Csehországban a jövőben a fegyvert törvényesen tartók szükség esetén várhatóan használhatják majd fegyverüket a terroristák ellen. Milan Chovanec szociáldemokrata belügyminiszter alkotmánymódosító javaslatát szerdán hagyta jóvá a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

Fotó: Barabás Ákos

Az alkotmánymódosítás hatályba lépéséhez még a kezdeményezés szenátusi jóváhagyására is szükség van, illetve az államfőnek is alá kell írnia. Milos Zeman elnök már korábban közölte, hogy egyetért az előterjesztéssel.

A hatályos szabályok szerint egy alkotmánymódosító javaslat elfogadásához a 200 tagú képviselőház legalább háromötödének, illetve a 81 tagú szenátus (felsőház) jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges. Az alsóházban a jelen lévő 168 képviselő közül 139-en szavazták meg az alkotmánymódosító javaslatot, kilencen ellene szavaztak, húszan pedig tartózkodtak.

Milan Chovanec a kezdeményezésével az Európai Unió megszigorított fegyvertartási irányelveire reagált,

amelyekkel a cseh kormány nem ért egyet, és amelyeket az Európai Bíróságon is meg akar támadni.

A belügyminiszter indoklása szerint „az aktív és gyors védelem” csökkentené a támadók esélyeit a sikerre. El kellene ismerni a fegyvertartási engedéllyel rendelkező cseh állampolgárok jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg „életüket, egészségüket és tulajdonukat” - olvasható az előterjesztésben.

Chovanec szerint a törvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkező polgárok

ily módon hozzájárulhatnának Csehország „belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez”.

Az alkotmánymódosítás a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek fegyverhasználatára vonatkozik, és nem engedélyezi az általános fegyverviselést, ahogy az az Egyesült Államokban szokás. A hivatalos belügyi kimutatások szerint a 10,5 milliós Csehországban több mint 300 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat