Klímaegyezmény: Putyin védelmébe vette Trumpot, az európaiak csalódottak

Hírösszefoglaló 2017. június 03., 14:29

Védelmébe vette a párizsi klímaegyezményből történő amerikai kilépést bejelentő Donald Trumpot Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. A nyugat-európai vezetők csalódottak és rosszallják a döntést.

„Nem ítélkeznék most Trump elnök fölött, hiszen (Barack) Obama korábbi elnök hozta meg a döntést (a csatlakozásról a párizsi klímaegyezményhez), lehet hogy a hivatalban lévő elnök úgy gondolja, ez nem volt átgondolt lépés, lehet, hogy szerinte nincsenek meg az ehhez szükséges források” - mondta az MTI beszámolója szerint az orosz vezető.

„Nézetem szerint lehetséges lett volna nem kilépni a párizsi egyezményből, mert az keretjellegű, hanem ehelyett lehetett volna változtatni az amerikai kötelezettségvállaláson az (a 2021-ben törvényerőre emelkedő) egyezmény keretein belül” - tette hozzá Vlagyimir Putyin egy, Megyn Kelly, az amerikai NBC műsorvezetője által moderált fórumon.

A nyugat-európai országok vezetői eközben csalódottan és rosszallással fogadták Donald Trump bejelentését

Trumpnak túl drága, Amerika kilép a párizsi klímaegyezményből
Hivatalosan bejelentette Donald Trump, hogy az Egyesült Államok kilép a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből. Az elnök az amerikai népet megterhelő magas költségekkel indokolta döntését.

arról, hogy országa kilép a párizsi klímaegyezményből, és elutasították az amerikai elnök javaslatát a megállapodás újratárgyalására, írta az MTI.

Röviddel Trump beszéde után Németország, Franciaország és Olaszország közös közleményében utasította el az amerikai elnök elképzelését az egyezmény újratárgyalásáról.

„A párizsi egyezmény az országaink közötti együttműködés sarokköve marad a klímaváltozás elleni hatékony és jól időzített harcban, és a 2030-as fenntartható fejlődési célok (SDG) elérésében”. Leszögezték, hogy visszafordíthatatlannak tartják a Párizsban 2015 decemberében tető aláhozott megállapodást.

A nyugati vezetők külön-külön is reagáltak Trump bejelentésére.

Nem tartóztatja fel a Föld védelme mellett elkötelezett erőket a washingtoni vezetés döntése

- jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben. Aláhúzta, hogy az Egyesült Államok kilépése nem veti vissza az éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelmet, „éppen ellenkezőleg, az eddiginél is eltökéltebben fogunk össze”, hogy „sikeresen megbirkózzunk az egész emberiség előtt álló olyan kihívásokkal, mint a klímaváltozás”.

Emmanuel Macron francia elnök szerint Washington Trump döntésével hátat fordított a világnak, ennek ellenére Párizs nem mond le a klímaváltozás elleni harcról.

Trump téved országa és népe érdekeivel kapcsolatban, és hibát követ el a bolygó jövőjének szempontjából

- fogalmazott. Leszögezte: Párizs semmi szín alatt nem fog tárgyalni újra egy kevésbé ambiciózus egyezményről. Trump „szégyenletes hibát” követett el Laurent Fabius, a párizsi klímaegyezményt tető alá hozó volt francia külügyminiszter szerint. Fabius azt is szóvá tette, hogy Trump a témában „egy rakás hazugságot” terjeszt.

Csalódottságát fejezte ki Theresa May brit kormányfő is. Hivatala közölte: Trump felhívta Mayt telefonon, hogy megvitassa vele a döntését. May csalódását fejezte ki, és aláhúzta, hogy Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett lesz a párizsi egyezmény végrehajtása mellett.

A mai nap szomorú nap a globális közösség számára, mivel egy kulcsfontosságú partner hátat fordít a klímaváltozás elleni harcnak”

- így Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök.

Fehér házi források szerint Trump Merkellel, Macronnal, Mayjel és Justin Trudeau kanadai kormányfővel is beszélt telefonon a beszéd után. Trudeau is mély csalódottságát hangoztatta Trump döntése miatt, Josh Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter pedig azt mondta, hogy a párizsi egyezmény Washington kihátrálása után sem veszít jelentőségéből, mivel nélküle is a kibocsátott üvegházhatású gázok 70 százalékára vonatkozik, ráadásul több mint 190 ország írta alá, és közülük 146 rekordidő alatt ratifikálta is.

Rosszallását fejezte ki António Guterres ENSZ-főtitkár is, aki szerint ez nagyfokú csalódást jelent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére és a globális biztonság megteremtésére irányuló erőfeszítésekre nézve. Szóvivője közölte: Guterres továbbra is biztos abban, hogy az egyesült államokbeli városok, államok és vállalatok - más országokkal karöltve - a továbbiakban is jövőképet fognak mutatni, és vezető szerepet vállalnak a széndioxid-kibocsátás csökkentésében és a lendületes gazdasági növekedés megteremtésében.

Az ENSZ meteorológiai szervezetének (WMO) becslése szerint az évszázad végéig 0,3 Celsius-fokos többletemelkedést jelenthet a globális felmelegedésben Trump döntése.

Az Európai Unió és az Afrikai Unió tagországai közös nyilatkozatban erősítették meg a párizsi megállapodás iránti elkötelezettségüket, és megjegyezték, hogy szolidaritást vállalnak „azokkal, akiket az éghajlatváltozás veszélye leginkább fenyeget”. Számos afrikai ország kormányzata aggodalmát fejezte ki az éghajlatváltozással együtt járó természeti jelenségek, például a tengerszint emelkedése és a változó időjárási körülmények miatt.

Lengyelország aláírta a párizsi klímaegyezményt és betartja kötelességvállalásait - hangsúlyozta pénteken Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal kabinetfőnöke.

Az Egyesült Államokban a republikánusok üdvözölték, vezető demokrata párti politikusok - közöttük Barack Obama - pedig elítélték a klímaegyezmény felmondását.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke helyeselte Trump döntését. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője „történelmi léptékű pusztító kudarcnak” nevezte a döntést, amelyre szerinte „a jövő nemzedékek úgy tekintenek majd vissza, mint a 21. század egyik legrosszabb politikai lépésére”. Ellenérzésüket fejezték ki az amerikai gazdasági élet egyes befolyásos szereplői is. Elítélte a döntést a General Motors, az elsőszámú amerikai autógyártó cég. Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla vezetője bejelentette: kilép az elnök gazdasági tanácsadó testületéből.

Pittsburgh polgármestere, Bill Peduto nyilatkozatban szögezte le, hogy a város továbbra is tiszteletben tartja a klímaegyezményt. Beszédében Donald Trump a pennsylvaniai Pittsburgh városát hozta fel példaként, hogy igazolja az „Amerika mindenekelőtt” jegyében megfogalmazott álláspontját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat