HIRDETÉS

Kiállnak a magyar oktatás mellett a kárpátaljai magyar pedagógusok

MTI 2017. december 16., 17:39 utolsó módosítás: 2017. december 16., 17:45

Ragaszkodunk ahhoz, hogy Kárpátalján megmaradjanak a magyar tannyelvű oktatási intézmények az oktatás minden szintjén - jelentette ki Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke a szervezet XXVI. közgyűlésén szombaton, Beregszászon.

Fotó: MTI

Orosz Ildikó hangsúlyozta, a legfőbb cél a magyar tannyelvű oktatás megőrzése Kárpátalján. „Ragaszkodunk ahhoz, hogy Kárpátalján megmaradjanak a magyar tannyelvű oktatási intézmények az oktatás minden szintjén” - húzta alá.

A szeptember 5-én elfogadott új ukrán oktatási törvénynek az oktatás nyelvét szabályozó, a kisebbségi jogokat erősen szűkítő 7. cikkelyének módosítása ellen kibontakozott küzdelmet értékelve köszönetet mondott a kárpátaljai magyar pedagógustársadalomnak, a történelmi egyházaknak és az érdekvédelmi szervezeteknek. A szakember azt mondta, hogy

HIRDETÉS

három éve provokatív hangulatkeltés folyik a kárpátaljai magyar közösség ellen a központi ukrán médiában. Úgy vélte, a magyar nemzeti jelképek, emlékművek rendszeressé vált meggyalázása,

Üdvözlik a kárpátaljaiak a Velencei Bizottság helyenként érthetetlen állásfoglalását
Közös állásfoglalásban üdvözlik az ukrajnai magyar szervezetek és történelmi egyházak a Velencei Bizottságnak az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban megfogalmazott ajánlásait, de emlékeztetnek arra, hogy a probléma megoldását változatlanul a 7. törvénycikk módosításában látják.

az Ungváron és Beregszászon tartott megfélemlítő nacionalista menetelések nem véletlen akciók, hanem szervezett provokációk, amelyekkel valakik össze akarják uszítani az egymással békében élő kárpátaljai nemzetiségeket.

A több mint 2700 tagot számláló KMPSZ elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarság melletti határozott kiállásért, valamint az oktatási intézményeknek nyújtott támogatásért. Orosz Ildikó hangsúlyozta, hogy

a kárpátaljai magyarság csak a demokrácia eszközeivel harcol jogaiért, amit jól mutat, hogy az oktatási törvénnyel kapcsolatban több mint száz beadványt és levelet intézett az ukrán állami szervekhez és nemzetközi intézményekhez.

Követelésünk jogos voltát igazolja, hogy a Velencei Bizottság véleménye az ukrán oktatási törvényről szokatlanul kemény volt - mondta.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője azt emelte ki, hogy

az új oktatási törvénnyel a törvényhozóknak nem az ukrán nyelv oktatásának fejlesztése volt a célja, hanem a nemzetiségi nyelveken folyó oktatás felszámolása.

Ezzel a törekvéssel leghatározottabban a kárpátaljai magyarság szállt szembe - tette hozzá. Megköszönte a magyar kormánynak, hogy az oktatási törvény kérdését európai szintre emelte. A politikus jelezte, hogy az ukrán álláspont ennek is köszönhetően valamelyest enyhült, de áttörés a kérdésben nem történt. A kárpátaljai magyarság és szervezetei nem fognak engedni az álláspontjukból, hangsúlyozta.

A közgyűlést levélben köszöntötte Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a többi között rámutatott: Magyarország kiemelten fontosnak tartja, hogy a kárpátaljai magyarok oktatási rendszere fennmaradjon és fejlődjön.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS