Kárpátalja autonómiájáért és az ukrán törvény ellen tüntettek Budapesten

MTI 2017. október 13., 21:14

Kárpátalja autonómiájáért és az új ukrán oktatási törvény eltörléséért tüntettek ifj. Hegedűs Loránt református lelkész szervezésében péntek este Budapesten, az ukrán nagykövetség épülete előtt.

Fotó: MTI

A demonstráción összegyűlt 100-150 ember előtt Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy minden magyar embernek joga van a szülőföldjén magyarként élni, és az őshonos nemzeti közösségeknek joguk van az autonómiához. „Ezt akkor is ki kellett volna mondani, amikor az Európai Unió megkötötte a társulási szerződést Ukrajnával” – tette hozzá.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője kijelentette: amíg Ukrajna nem biztosítja a csaknem 200 ezres kárpátaljai magyarság önrendelkezését, nem lehet a közösség társult tagja.

Gaudi-Nagy egyébként egy angol nyelvű, „a Krím jogosan Oroszországé, Kárpátalja pedig jogosan tartozik Magyarországhoz” feliratú pólóban lépett színpadra.

A demonstrálók ifj. Hegedűs Loránt felszólítására egyperces csenddel emlékeztek meg az 1930-as években pusztító, mesterségesen előidézett ukrajnai éhínség, a holodomor áldozatairól. A résztvevők nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat lobogtattak, és feltűnt egy katalán lobogó is. Kijev egyébként két nappal ezelőtt tiltakozójegyzéket küldött a magyar külügyminisztériumnak, amelyben követelte, hogy tiltsák be a budapesti ukrán nagykövetség elé szervezett demonstrációt. „A magyar külügyminisztérium tájékoztatta nagykövetségünket, hogy október 13-án Kárpátalja önrendelkezése szlogennel tartanak akciót. Mi ez, Budapest támogatja a szeparatizmust?” – tette fel a kérdést Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren. Szavai szerin azonnal tiltakozójegyzéket küldött a kijevi külügyi tárca azzal a követeléssel, hogy tiltsák be ezt a „provokációt”. „Biztosak vagyunk, hogy Magyarország továbbra is tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét” – fűzte hozzá bejegyzésében.

A szeptember végén hatályba lépett ukrán oktatási törvény szerint 2020 szeptemberétől az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik, utána a tárgyak többségét ukránul kell tanítani. A módosítás ellen több szomszédos országban is tiltakoztak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat