Ismét vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták a G20 elleni tüntetőket

MTI 2017. július 09., 12:22 utolsó módosítás: 2017. július 09., 13:02

Hamburgban a G20-csúcstalálkozót követően vasárnapra virradóra ismét összecsaptak a rendőrök a globalizáció ellen tüntető baloldali aktivistákkal.

A Fekete Blokk nevű csoportosulás tagjai Fotó: MTI/AP/Michael Probst

A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal oszlatott fel egy ülősztrájkot a hamburgi Schanzenviertel városrészben, míg a kerület peremén különleges egységek 30, állig felfegyverzett tagja állt készenlétben, de nem avatkozott be. Megfigyelők szerint a rohamrendőrök mostanra már visszavonultak.

Szombat este mintegy 600 tüntető gyűlt össze a rendőrség adatai szerint Schanzenviertelben, az előző napi zavargások színhelyén: a hatóságok az oszlatást azzal indokolták, hogy a tömegből a rendőröket maszkos tüntetők kövekkel és palackokkal dobálták meg.

Úgy tudni, hogy a tiltakozók barikádokat is emeltek, amelyeket aztán felgyújtottak, sőt megrongált és lángoló autókról is érkeztek jelentések. Egy rendőrségi szóvivő vasárnap hajnalban azt közölte, hogy a tüntetések kezdete óta 144 embert vettek őrizetbe, további 144-et pedig letartóztattak.

A szombat délutáni globalizációellenes felvonulás és nagygyűlés kisebb összecsapásokkal, de nagyrészt békésen zajlott le, a rendőrség szerint 50 ezer, a rendezők szerint 76 ezer résztvevővel. A rendőrség közleménye szerint akkor mintegy 120 maszkos tüntető helyenként közelharcot vívott a rendőrökkel, rugdalták és zászlórudakkal ütötték a rendfenntartókat, majd különböző irányokba elfutottak.

Az előző nap fosztogatásokkal tarkított súlyos zavargások alakultak ki Hamburgban. A randalírozók pénteken több órán át szabadon garázdálkodhattak, mivel a helyi sajtó szerint a hatóságok elvesztették az ellenőrzést az események fölött, és az 1,7 millió lakosú város egyes negyedeit szinte átengedték a randalírozóknak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat