Dominóhatást válthat ki a katalán népszavazás Európában

MTI 2017. szeptember 21., 13:04 utolsó módosítás: 2017. szeptember 21., 15:27

Dominóhatást válthat ki az október 1-jére tervezett katalóniai függetlenségi népszavazás, ez lehet a legnagyobb alkotmányos válság Európában a berlini fal leomlása óta - közölte Josep Borrell.

Fotó: Politico.eu

Az Európai Parlament (EP) egykori katalán elnöke a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában arról számolt be, hogy a függetlenségi tábor érvei „egy mítoszon alapulnak”, egységes katalán nép ugyanis nem létezik.

Kijelentette: Katalónia elszakadásának nincs elegendő támogatója ahhoz, hogy igazolható legyen a referendumot lehetővé tévő alkotmánymódosítás vagy Spanyolország szétszakítása.

„Más lenne a helyzet, ha az emberek 65 százaléka függetlenségpárti lenne” - mondta a magát egyszerre katalánként, spanyolként és európaiként meghatározó Borrell.

A volt EP-elnök felszólította a madridi kormányt, hogy tegyen többet a katalánok jogos panaszainak megoldása érdekében, így csillapítva a feszültséget és segítve a helyzet megoldását. „Ha összevesztem a feleségemmel, virágot küldök” - fogalmazott.

A spanyol állam gyakorlatilag kivonult a Pireneusokban lévő falumból, számos kormányzati feladatot a helyi és a regionális hatóságok vettek át, vagy Brüsszel”

- mutatott rá Borrell, aki szerint a kormány legsürgetőbb feladata, hogy elválassza a katalánok valós, gyakorlati aggályait a „képzeletbeli problémáktól”.

Mint mondta,

„a vasútközlekedésen lehet javítani, ha a vasútközlekedés a probléma, olyan gondokat azonban nem lehet megoldani, amelyek nem léteznek”.

Borrell végül azon véleményének is hangot adott, hogy a katalán nacionalisták az Európai Unióból történő kiválásról Nagy-Britanniában folytatott kampány érveit használják. „Ugyanaz a diskurzus az ellopott pénzről (...), a tényszerű vita lehetősége elveszett” - hangsúlyozta a veterán szocialista politikus.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat