Diplomáciai források: Románia is kész befogadni menekülteket a Földközi-tengeren veszteglő alapítványi hajókról

Hírösszefoglaló 2019. január 08., 17:29

Intenzív diplomáciai tárgyalások zajlanak az Európai Unión belül két, a Földközi-tengeren lévő alapítványi hajó menekült utasairól, akiknek egy részét többek közt Románia is átvenné – írta kedden az AFP hírügynökség európai diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Fotó: Politiadefrontiera.ro

A Sea-Watch nevű civil szervezet hajóján 32 menekült tartózkodik, a Sea-Eye szervezet hajóján pedig 17. Jelenleg mindkét hajó Málta felségvizein várakozik.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy

az Unió tagállamainak „konkrét szolidaritásról” kell tanúbizonyságot tenniük,

mert a két alapítványi hajón lévő menekülteknek biztonságban és késedelem nélkül partra kell szállniuk.

Az AFP által nem nevesített európai diplomáciai források szerint Németország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Írország, Románia, Málta, Portugália és Olaszország jelezte, hogy hajlandó lenne átvenni a menekültek egy részét. A helyzetet bonyolítja, hogy

Málta azt kéri, a migránsok elosztására vonatkozó egyezménybe foglalják bele annak a 249 menekültnek az elhelyezését is, akik mintegy tíz nappal ezelőtt szálltak partra a dél-európai szigetországban.

A felsorolt államok viszont 49-nél több személy befogadására tettek ajánlatot, de az említett migránsok teljes létszámánál kevesebbre.

A tárgyalás során Spanyolország is nyitottnak mutatkozott, ugyanakkor emlékeztetett, hogy nemrég fogadott be több mint 300 menekültet egy spanyol alapítványi hajóról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat