Gépeltérítésre készülnek az Iszlám Állam terroristái az Egyesült Államok ellen

MTI 2017. október 20., 10:25 utolsó módosítás: 2017. október 20., 10:28

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet támadást intézhet az Egyesült Államok ellen. Titkosszolgálati értesülések szerint a terroristák repülőgép-eltérítésre készülnek.

Mike Pompeo CIA-direktor Fotó: CNBC.com

Mike Pompeo egy biztonságpolitikával foglalkozó kutatóintézet washingtoni rendezvényén csütörtökön kifejtette: bár az Iszlám Állam terroristáit kiűzték a szíriai Rakka városából, a terrorszervezet változatlanul „óriási fenyegetést” jelent. A CIA-direktor elmondta, a világban mindenütt ott vannak a terroristák, akik a kereskedelmi repülőjáratokat eltérítve jelentenek veszélyt a nyugat-európai országokra és az Egyesült Államokra.

Pompeo elmondta, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium a repülőtereken már hozott speciális intézkedéseket, amelyek kiszűrhetik „a kereskedelmi járatokon érzékelhető fenyegetést”.

Erről beszélt szerdán az Egyesült Államok londoni nagykövetségén Elaine Duke, a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója is, aki szerint a terroristák repülőgép-eltérítésre készülnek, s erről az amerikai hírszerzésnek vannak is információi.

A Demokráciák Védelméért Alapítvány rendezvényén Pompeo – Rakkára utalva, ahol a terroristák kikiáltották kalifátusukat – kifejtette, hogy „a kalifátus összeomlása nagyszerű hír, de csak részben”, mert az Iszlám Állam a jövőben átalakulhat valami más terrorszervezetté. „Őrültség lenne azt jósolni, hogy az Iszlám Államnak nem lesznek utódjai” – hangoztatta Pompeo. Leszögezte: az Egyesült Államok továbbra is komolyan veszi az Iszlám Államot és a vele kapcsolatban álló terrorcsoportokat, mind a Közel-Keleten, mind Délkelet-Ázsiában.

A CIA igazgatója szót ejtett Észak-Koreáról és Iránról is. Észak-Koreáról azt mondta: Phenjan pár hónapon belül képes lesz arra, hogy tökéletesítse atomfegyverzetét. „Ma közelebb állnak hozzá, mint öt évvel ezelőtt és arra számítok, hogy ha a nemzetközi közösség nem szorítja vissza őket, akkor öt hónapon belül sikerül tökéletesíteniük a arzenáljukat” – szögezte le. Iránnal kapcsolatban Pompeo fontosnak mondta, hogy az amerikai elnök mindent megtegyen annak érdekében, hogy Teherán ne legyen képes atombomba előállítására. Egyetértett a Teheránnal kötött többhatalmi atomalku fenntartásával, de szigorúbb ellenőrzést sürgetett.

A rendezvényen Mike Pompeo után beszédet mondott Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is. Észak-Koreáról szólva leszögezte: „még nem futottunk ki az időből, de közel állunk hozzá”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat