Belgrád szerint Macedónia kémkedést folytat Szerbia ellen

MTI 2017. augusztus 21., 16:39

Belgrád azért rendelte haza konzultációkra sürgősséggel szkopjei nagykövetségének diplomatáit, mert a szerb hírszerzés elegendő bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy Macedónia „rendkívül offenzív” tevékenységet folytat a szerbiai szervek és intézmények ellen – mondta Aleksandar Vucic szerb államfő hétfőn.

Aleksandar Vucic szerb államfő

Vucic részletekbe nem bocsátkozott, de kiemelte: továbbra is azon vannak, hogy baráti kapcsolatot építsenek Belgrád és Skopje között, de ennek a kapcsolatnak kölcsönös tiszteletre kell épülnie. Hozzátette, hogy az ügy körül sok a találgatás, és az elkövetkező tíz napban mindenki tisztábban fog látni.

Ivica Dacic külügyminiszter a Tanjug szerb hírügynökségnek nyilatkozva hasonló okokat említett mindenféle magyarázat nélkül. Dacic szerint a diplomaták egy részét már jövő héten visszaküldik Szkopjéba, a nagykövet viszont csak később tér vissza a külképviseletre, miután minden konzultáció befejeződik Belgrádban.

„Az állam lépéseket tesz annak érdekében, hogy megvédje saját érdekeit Macedóniában" – mondta Dacic, és hozzátette, Szerbia megvizsgálja azt, hogy diplomatái felkészültek-e arra, hogy a jelenlegi körülmények között dolgozzanak a szomszédos országban.

Szerbia vasárnap sürgősen hazahívta konzultációra szkopjei nagykövetsége minden alkalmazottját, de ennek okát nem közölte.

Először a macedón Telma tévé adott hírt hétfőn a szerbiai diplomaták hazahívásáról, majd ezt az RTS szerbiai közszolgálati televízió kérdésére megerősítette a szerbiai külügyminisztérium is, magyarázatott azonban nem fűzött hozzá. Csak annyit közöltek a tárcánál, hogy Ivica Dacic a nap folyamán tájékoztatja a közvéleményt erről.

A macedón külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy vasárnap kapott jegyzéket a szerbiai nagykövetségtől, amely szerint a személyzetet konzultációra hazarendelték Belgrádba. A szkopjei külügyminisztérium számára sem volt ismert a döntés oka, ezért kapcsolatba lépett a szerb külügyminisztériummal.

A macedón kormányilletékesek azt a véleményt fogalmazták meg, hogy Szerbia azért hívta vissza diplomatáit, mert dühíti, hogy Macedónia javasolni akarja Koszovó felvételét az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO). A szkopjei kabinet közleményt is kiadott, amely szerint Macedónia a szavazásnál figyelembe veszi az európai uniós tagországok többségének javaslatát.

A koszovói UNESCO-tagságról említést tett hétfői sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic is. Azt mondta, hogy Belgrád előbb megvárja, mit lép Koszovó, illetve mit mond rá Szkopje és Podgorica, és csak azután fog reagálni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat