Babisnak ad kormányalakítási megbízást a cseh államfő

MTI 2017. október 22., 18:53

Milos Zeman cseh államfő vasárnap közölte, hogy az új kormány megalakításával Andrej Babist, a választásokon győztes ANO mozgalom elnökét fogja megbízni.

Fotó: The Guardian

„Véleményemet csak akkor változtatnám meg, ha Andrej Babis nem érdeklődne a kormányfői tisztség iránt” - jelentette ki a köztársasági elnök a Blesk című cseh napilap internetes oldalán megjelent interjúban.

A választásokat követő tárgyalásokon Zeman szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Csehországban stabil kormány alakuljon.

Az államfő már korábban közölte: a választások után először találkozni kíván az parlamentbe jutott összes párt vezetőjével, hogy megvitassa velük a kialakult belpolitikai helyzetet, és csak azután, a hatályos szabályok által engedélyezett végső határidőre, a választásoktól eltelt harmincadik napja hívja össze az új képviselőház alakuló ülését. A parlamenti alsóház megalakulása alapvető feltétele a további politikai lépéseknek.

A köztársasági elnök megismételte, hogy véleményét a Babis ellen folytatott büntetőeljárás nem befolyásolja. Milos Zeman kifejtette: az ügyet rendőrségi provokációnak tartja, s amennyiben ő parlamenti képviselő lenne, Babis mentességének megvonása ellen szavazna.

Andrej Babis ellen az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt folyik eljárás. Miután Babis most újra képviselői mandátumot szerzett, újra mentességet is kapott. A rendőrségnek ezért újra kérnie kell majd a parlamentet, hogy vonja meg a mentességet Babistól, és engedélyezze a büntetőeljárás megindítását.

A köztársasági elnök bejelentette, hogy Andrej Babissal hétfőn találkozik a Prágához közeli Lány-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája.

A prágai sajtó Zemant és Babist politikai szövetségeseknek tartja. Zeman jónak látná, ha a kormányzati munkába a Cseh Kalózpárt is bekapcsolódna. „A Kalózok szakmai háttere a digitalizáció terén nagyon jó” - indokolta álláspontját az elnök.

A Cseh Kalózpárt a választások előtt azt hangoztatta, hogy sikere esetén is ellenzékben szeretne maradni. „Ez nem jó álláspont, ellenzékből szinte semmit sem lehet elérni” - jegyezte meg Zeman.

Az államfő a beszélgetés során hangsúlyozta: a Babis elleni személyes ellenszenvet az érintetteknek Csehország érdekében le kellene győzniük. "Az ANO elnöke nem populista, hanem pragmatikus politikus, akivel sok tekintetben egyetértek" - szögezte le a cseh államfő.

Andrej Babis már vasárnap megkezdte tárgyalásait a parlamentbe jutott pártok elnökeivel a képviselőház megalakulásáról.

A politikus közölte: előzetes, tájékozódó jellegű megbeszélésekről van szó, konkrét eredmények nem várhatóak.

A hét végén lezajlott cseh képviselőházi választást magabiztosan a jobbközép ANO mozgalom nyerte, amely a 200 tagú parlamenti alsóházban 78 mandátumot szerzett. A második helyen a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett 25 mandátummal, míg a harmadikon a Cseh Kalózpárt 22 mandátummal.

Blesk a legolvasottabb cseh bulvárlap. Milos Zeman néhány éve összeveszett a közszolgálati cseh televízióval és rádióval, s azóta csak a kiválasztott kereskedelmi médiával hajlandó szóba állni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat