Az Iszlám Állam áll a brüsszeli késelés mögött

MTI 2017. augusztus 27., 11:53

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett szombaton a pénteki brüsszeli késelés felbujtójaként.

Fotó: Origó/AFP

A terrorszervezet – a szócsővének tekinthető Aamák hírügynökségen keresztül – tudatta: „A katonák ellen végrehajtott brüsszeli késeléses művelet végrehajtója az Iszlám Állam katonája volt.”

A közlés kitért arra, hogy

a támadás válasz az Egyesült Államok vezette koalíciós erők támadásaira az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban.

A belga ügyészség „terrorista gyilkosság kísérletének” gyanújával indított nyomozást. A hatóság szombaton kiadott nyilatkozatában azt közölte, hogy az illetőnek volt már dolga a rendőrséggel egy testi sértés ügyében, de terrorizmussal kapcsolatba hozható cselekményt korábban nem követett el.

A gyanúsított állítólag hátulról támadt a katonákra egy késsel péntek este Brüsszel belvárosában, miközben azt kiabálta, hogy „Allahu akbar”, ami arabul annyit tesz: Isten a legnagyobb.

Az ügyészségi nyilatkozat szerint a támadót két lövés érte, két katona pedig felületi sérüléseket szenvedett. A férfinál egy lőfegyverutánzatot találtak és két példányt a muszlim vallás szent könyvéből, a Koránból.

A 30 év körüli, szomáliai származású belga állampolgár a kórházba szállítása után belehalt sebesülésébe.

A hatóságok az éjjel átkutatták a lakását a Brüszeltől mintegy 100 kilométerre északnyugatra található Bruges-ben – áll az ügyészségi nyilatkozatban, amely azonban további részletekkel nem szolgál. Belgiumban a 32 ember halálát okozó 2016. március 22-i brüsszeli merényletek óta magas fokú terrorkészültség van érvényben, és azóta katonákat és a korábbiaknál több rendőrt vezényeltek a középületek és a nagyobb rendezvények védelmére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat