HIRDETÉS

Választhatóvá teszi a kötelező magánnyugdíjat a Tudose-kormány

MTI 2017. szeptember 07., 22:03
HIRDETÉS

Választhatóvá tesszük a kötelező magánnyugdíjat, így a biztosított személy döntheti el, hogy nyugdíjjáruléka teljes egésze az államnál marad, vagy egy része továbbra is átkerül a magánbiztosítókhoz – közölte csütörtökön Mihai Tudose román miniszterelnök.

Fotó: gov.ro

A kormányfő a Digi24 hírtelevíziónak adott interjúban beszélt erről. Romániában hetek óta vita van arról, hogy mi történjen a magánynyugdíj-rendszerrel; a balliberális kormány több változatot is elemzett, Tudose erre a hétre ígért döntést a kérdésben.

A csütörtök este készült interjúban a miniszterelnök kijelentette: úgy határoztak, opcionálissá válik a kötelező magánnyugdíj.

HIRDETÉS

Rámutatott: az állampolgárokat tájékoztatják a nyugdíjalapok hozamáról, és az információk birtokában mindenki eldöntheti, hogy a járulék teljes egészét az államra bízza, vagy annak egy részét továbbra is átutaltatja magánbiztosítóknak.

Tudose ezzel ismét megerősítette, hogy a kormány nem fogja államosítani a kötelező magánynyugdíjakat.

Romániában 2007-ben vezették be a magánnyugdíj-rendszert, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillérét az állami nyugdíj képezi, a második pillérét a kötelező magánnyugdíj, amely a 35 év alattiak számára kötelező, a harmadik pillér a nem kötelező magánnyugdíj. A biztosítottak bruttó jövedelmének 5,1 százalékát utalja át az állam a második pillérbe; a módosítás ezt a második pillért érinti.

Korábban Tudose kijelentette, hogy az állami nyugdíjalapnak magasabb a hozama, mint a magánnyugdíj-alapoknak. Az elmúlt években több lépcsőben emelték Romániában a nyugdíjakat. Az emelések következtében megnőtt a nyugdíjalap deficitje, amely az idén elérheti a 28 milliárd lejt, vagyis a GDP 3,5 százalékát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS