Uniós bíróság: taxitársaságnak minősül az Uber

Krónika 2017. május 11., 14:11 utolsó módosítás: 2017. május 11., 15:06

Az innovatív koncepciója ellenére hagyományos közlekedési vállalatnak minősül az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó Uber, így érvényesíthető rá a hagyományos taxitársaságokra vonatkozó nemzeti szabályozás – foglalt állást az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka csütörtökön.

Az MTI tájékoztatása szerint az Uber arról szeretné meggyőzni a luxembourgi székhelyű törvényszéket, hogy nem egy fuvarozó társaság, hanem digitális szolgáltatást nyújt. Ezzel eldőlhetne az a kérdés, hogy egy alkalmazás-alapú startup mentesülhet-e a hagyományos vállalatok számára előírt szigorú szabályok alól.

Maciej Szpunar főtanácsnok javaslata szerint az Ubernek közlekedési szolgáltatásnak kell minősülnie, mivel gazdasági szempontból ez képezi az elsődleges elemet a vállalat működésében, az utasok és a sofőrök interneten keresztül történő összekapcsolása csak másodlagos. Mint írta, utóbbi „nem önálló és nem is elsődleges jellegű a közlekedési szolgáltatáshoz képest".

Ebből az értelmezésből következik, hogy az Uber tevékenységére nem irányadó az „információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnyújtás szabadságának elve", ily módon azonos feltételek vonatkoznak rá a tagállamokban, mint a hagyományos taxicégekre.

Az Uber öt éve érkezett Európába. A hagyományos taxitársaságok és hatóságok is bírálták, mondván, tisztességtelen versenyelőnyre tett szert azzal, hogy közösségi személyszállító szolgáltatásként nem vonatkoztak rá a szigorú engedélyezési és biztonsági előírások. A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Az országban 2015 februárjában, először Bukarestben, majd több vidéki nagyvárosban megjelent fuvarmegosztó tevékenysége Romániában is alaposan felborzolta a kedélyeket.

A közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció április végén taxistüntetést rendezett Bukarestben, tiltakozva az Uber tisztességtelennek ítélt konkurenciája ellen, illetve az ennek teret engedő joghézag felszámolását követelve. Szintén az amerikai székhelyű fuvarmegosztó ellen tüntetett több száz taxis április 29-én Kolozsváron is.

A taxisok azt kifogásolják, hogy míg az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az Ubernél bárki személyszállításra használhatja autóját. Az internetes alkalmazás azt teszi lehetővé, hogy a fuvarmegosztó szolgáltatást használó autósok és utasok egymásra találjanak.

A bérfuvarozók ígéretet kaptak a román kormánytól, hogy egy hónapon belül meghozzák a tiltakozók által sürgetett, a szigorú személyszállítási szabályokat az internetes fuvarmegosztóra is kiterjesztő rendeletet.

A most is alkalmazott, előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi, hogy a tagországok bíróságai a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az EU bírósága elé. Utóbbi azonban nem dönti el a jogvitát, az a tagállami bíróság feladata, hogy az ügyet a luxembourgi ítélet alapján elbírálja. A határozat mindazonáltal a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más tagállami bíróságokat is köti.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat