Start-up Nation: egymilliárd dollárnyi támogatást kértek

Bálint Eszter 2017. július 18., 11:13

Több mint 19 ezer üzleti tervet nyújtottak be a Start-up Nation program keretében – 34 százalékot (6539) az utolsó napon regisztráltak. A legtöbb projekt Bukarestből, valamint Kolozs és Temes megyéből érkezett.

A finanszírozási igény eléri az egymilliárd dollárt – jelentette be tegnap Ilan Laufer, az üzleti szféráért felelős tárca vezetője. A Start-up Nation programra európai uniós forrásból 500 millió lejt irányoztak elő, amihez 1,2 milliárd lej adódik hozzá az állami költségvetésből. 10 000 új, 2017. január 31-e után alapított céget tudnak támogatni.

Több mint 44 ezer új munkahelyre számítanak.

Amennyiben két üzleti terv egyforma pontszámot ér el, akkor az lesz a sorsdöntő, hogy a projekt megvalósításával hány új munkahely létesül hátrányos helyzetűek vagy frissen végzettek számára, milyen technológiákat terveznek vásárolni, milyen tevékenységre kérnek támogatást, illetve mikor iratkoztak fel a programra. Pluszpontot kapnak azok, akik 2012 után végeztek – Laufer elmondása szerint ebben a korosztályban 3500 munkahelyet teremtenek.

A vállalkozók több mint 55 százaléka fiatalabb különben 35 évesnél.

„A BCR-nek CEC Bankkal és a Transilvania Bankkal való partnerségéhez benyújtottuk az ajánlatokat, néhány héten belül aláírjuk a megállapodást. Jelenleg a végső feltételekről tárgyalunk. A program haszonélvezőinek nem kell majd saját javaikkal garantálniuk” – fejtette ki Laufer. Hozzátette: a számítások szerint 45 napra lesz szükség a benyújtott pályázatok elbírálására.

Olyan programról van szó, amihez fogható még nem volt Románia történelmében, és meg fogjuk nézni, hogy egyáltalán Európában van-e hasonló program a kkv-k számára.

Legtöbb 45 ezer munkahely jönne létre, ha támogatnánk minden üzleti tervet, amihez egymilliárd dollárra, vagyis 3,7 milliárd lejre lenne szükség. Alternatív megoldásokat próbálok találni azok számára, akik benyújtották az üzleti tervüket, de nem kapnak támogatást” – értékelt ugyanakkor Ilan Laufer. Az általa vezetett tárca közleménye szerint bejelentette,

a fennmaradó anyagi erőforrások függvényében, amint lezárul a mostani pályázati ciklus kiértékelése, újabb kiírás várható.

„Egyszerűbb lett volna meghosszabbítani a mostani kiírást. De sajnos jogi és bürokratikus okok ezt egyszerűen nem tették lehetővé. De ott marad a lehetőség, hogy az elkövetkező időszakban újabb pályázatot írjunk ki, amit majd időben meghirdetünk, és ami ugyanazon szabályok mentén zajlik majd, mint a mostani” – idézi a közlemény Ilan Laufert.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat