RCA-törvény: bármely szervizben javíttathatjuk az autónkat

Krónika 2017. május 16., 17:11 utolsó módosítás: 2017. május 16., 17:12

Döntéshozó kamaraként elfogadta kedden a bukaresti képviselőház a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokról (RCA) szóló törvényt. A tervezetet 226 képviselő támogatta voksával, 25-en ellene szavaztak, négyen tartózkodtak.

A kárvallott saját biztosítójához is fordulhat kártalanítási kérelmével

A jogszabály értelmében a Pénzügyi Felügyelet (ASF) félévente közzéteszi majd az RCA-kötvények referenciaárát, amelyet negyedévente számol újra egy, az ASF által megbízott cég. A gépjárműbiztosítási kötvény díjszabásába foglalt ügyintézési és értékesítési költségek nem haladhatják meg a végső ár 25 százalékát.

A törvény előírja, hogy a biztosítótársaságoknak kötelességük tájékoztatni ügyfeleiket arról, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe a biztosítási díjak kiszámításakor. Ugyanakkor a biztosítási szerződés érvényességének lejárta előtt 30 nappal értesíteniük kell a gépjármű-tulajdonost a meghosszabbítás lehetőségéről. A jogszabály értelmében a gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényt egy és 12 hónap közötti időszakra lehet megkötni, a biztosítás ellenértékét pedig egyszerre vagy részletekben is kifizetheti a biztosított. 

A törvény szerint a kárvallott személy saját biztosítójához is fordulhat kártalanítási kérelmével, ugyanakkor bevezeti a törvény a biztosítók közötti közvetlen elszámolás lehetőségét.

A kedden elfogadott, kihirdetésre váró jogszabály előírja, hogy a gépkocsi-tulajdonosok bármely szervizbe elvihetik járművüket javíttatni, ugyanakkor azt is leszögezi, hogy bűncselekménynek minősül a hamisított alkatrészek használata a gépkocsijavítás során.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat