Növeli a munkanélküliséget a minimálbér emelése?

Krónika 2017. július 03., 22:40

Csaknem 7500-zal, 478 312-ra nőtt idén májusban az előző havi szinthez képest a romániai állástalanok száma, ami 5,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által hétfőn nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Fotó: Barabás Ákos

A munkanélküliek aránya továbbra is a férfiak körében magasabb, eléri az 5,9 százalékot, a nőknél 4,7 százalékos szinten áll.

Mint a News.ro hírügynökség is emlékeztet,

május volt immár a harmadik hónap idén a négyből, amikor havi szinten nőtt a munkanélküliség, amióta februártól 200 lejjel, 1450 lejre emelték a minimálbért.

A munkáltatók és az elemzők már a minimálbér emelése előtt arra figyelmeztették a szociálliberális kormányt, hogy túl gyors az ütem, és drasztikusan kihathat a szegényebb régiók szakképzettséget nem igénylő munkát végző alkalmazottaira, akik ugyebár a legalacsonyabb fizetéseket viszik haza.

Ezzel párhuzamosan viszont csaknem országszerte munkaerőhiány van, igaz, a szakképzettek iránt mutatkozik hatalmas igény, a vállalkozók már körülbelül egy éve arra panaszkodnak, hogy nem találnak alkalmazottakat.

Szintén hétfőn közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat is a legfrissebb munkanélküliségi adatokat. Mint a közleményből kiderül, az EU 28 tagállamában is az áprilisi 7,8 százalékon stagnált májusban a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta. Ez a legalacsonyabb szint 2008 decembere óta. Egy évvel korábban, 2016 májusában 8,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta az EU-ban.

Nyolcéves mélyponton állt eközben májusban a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

– a 19 tagállamban a szezonálisan kiigazított átlagos munkanélküliségi ráta az áprilisi 9,3 százalékon maradt, így 2009 márciusa óta a legalacsonyabb szinten áll a márciusi 9,4 százalék és a 2016 májusában regisztrált korábbi 10,2 százalék után.

Májusban az Eurostat adatai szerint 19,115 millióan voltak munka nélkül az EU-ban, ebből az euróövezetben 15,034 millióan. Áprilishoz képest a munkanélküliek száma 22 ezerrel csökkent az EU-ban, és 5 ezerrel az euróövezetben. Tavaly májushoz képest az EU-ban 2,122 millióval, az euróövezetben 1,428 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát májusban a Cseh Köztársaságban regisztrálták, 3,0 százalékosat,

illetve Németországban 3,9 százalékosat, Máltán 4,1 százalékosat, valamint a negyedik legalacsonyabbat Magyarországon, 4,3 százalékosat (áprilisi adat). A legmagasabb munkanélküliségi ráta Görögországban volt, 22,5 százalékos (márciusi adat), valamint Spanyolországban 17,7 százalékos, Olaszországban pedig 11,3 százalékos.

A 25 év alatti korosztályban a legmagasabb munkanélküliségi rátát Görögországban regisztrálták, 46,6 százalékosat (márciusi adat), Spanyolországban 38,6 százalékosat és Olaszországban 37,0 százalékosat, ugyanez a ráta májusban Németországban volt a legalacsonyabb, 6,7 százalékkal.
Az uniós átlag 16,9 százalék, az euróövezeti 18,9 százalék volt májusban, alacsonyabb az egy évvel korábbi 19,0 és 21,3 százaléknál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat