Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Nem mindenki örül a megemelt minimálbérnek

Bíró Blanka | 2017.02.16. [13:42] | Utolsó módosítás: 2017.02.16. [15:32]

Dráguláshoz, munkanélküliséghez vezethet a minimálbér-emelés – vallják egybehangzóan a vállalkozók és az elemzők, akik szerint a szürke- vagy feketemunka elterjedése vagy éppen a csökkentett munkaidős foglalkoztatás is közvetlen következménye lehet annak, hogy februártól 16 százalékkal, 1450 lejre nőtt a kormány által garantált legkisebb fizetés. Leginkább a kis- és közepes vállalkozásokat érinti negatívan az intézkedés.

penzszamolas-nyugta-szamlak-gn-3_or_b

Dráguláshoz, munkanélküliséghez vezethet a minimálbér-emelés – vallják egybehangzóan a vállalkozók és az elemzők, akik szerint a szürke- vagy feketemunka elterjedése vagy éppen a csökkentett munkaidős foglalkoztatás is közvetlen következménye lehet annak, hogy februártól 16 százalékkal, 1450 lejre nő a kormány által garantált legkisebb fizetés. Leginkább a kis- és közepes vállalkozásokat érinti negatívan az intézkedés, ami ugyanakkor láncreakciót is kiválthat, hiszen akik mostanáig bruttó 1500 lej körüli összeget kerestek, azok nagy valószínűséggel 100-200 lejes fizetésemelést kérnek, miután a mostanáig náluk kevesebbet keresők fizetése utolérte az övékét.

Átszervezésre kényszerülhetnek

A minimálbér-emelés miatt növekedhet a munkanélküliek száma – fogalmazta meg aggodalmait Kelemen Tibor. A Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség szerint félő, hogy a megnövekedett bérköltségek miatt a vállalkozók egy része átszervezésre kényszerül, elbocsátja alkalmazottai egy részét. „Már nagyon sok vállalkozó, elsősorban a kis- és közepes vállalkozások vezetői jelezték, hogy túl megterhelő számukra az 1450 lejes minimálbér és a járulékok kifizetése. Általában azt mondják, egy-két hónapot kivárnak, tesztelik, ki tudják-e gazdálkodni a megnövekedett költségeket. Nem kizárt, hogy tavasszal, amikor általában csökken a munkanélküliség, most éppen ellenkezőleg, növekedni fog" – mondta az igazgató.

A faiparban nagy érvágás

A vállalkozók ágazatonként másként vélekednek a kötelező minimálbér-emelésről. A faiparban nagy érvágást jelenthet a minimálbér-emelés, különösen, ha a piac nem fogad el drágítást – mutatott rá lapunk megkeresésére Kádár Rezső. A Pro Wood faipari klaszter menedzsere kifejtette, saját cégénél már kiadta az első emelt fizetéseket, és kiszámolta, hogy a béralap a járulékos költségekkel együtt mintegy 30 százalékkal növekedett. „Az év elején megemelkedett a villamos energia ára, arra számítunk, hogy a fa, vagyis a nyersanyag is drágulni fog, hiszen a tél folyamán kevesebb volt a vágás, ezek a minimálbér-növekedéssel együtt elkerülhetetlenné teszik a drágítást, amit nem biztos, hogy a piac elfogad" – osztotta meg velünk félelmeit a vállalkozó.

penz_b

Kádár Rezső hangsúlyozta, az ágazatban nem jelent megoldást az emelt fizetések miatt megnövekedett vásárlóerő, mert a feldolgozók többsége exportra dolgozik. „Kőkemény, legalább egyéves szerződések alapján szállítjuk a termékeinket. Nem biztos, hogy a partnereink elfogadják az áremelést. Őket nem érdekli, hogy növekedett a minimálbér, vagy hogy drágult az elektromos energia" – mondta a klaszter menedzsere, aki szerint fennáll annak a veszélye, hogy a faipari vállalkozók néhány hónap alatt felélik a tartalékaikat, és kénytelenek lesznek elbocsátáshoz folyamodni.

A kenyér nem emiatt drágul

A sütőiparra nincs semmilyen hatással a minimálbér-emelés, mert az ágazatban ma már csak nagyon kevesen dolgoznak ennyi pénzért – nyilatkozta eközben lapunknak Diószegi László. A sepsiszentgyörgyi, nagy forgalmat lebonyolító pékség tulajdonosa kifejtette, a minimálbér-emelés nem befolyásolja a kiadásait, hiszen szinte senki nem dolgozik nála ennyi pénzért. „Ahogy fejlődünk, igyekszünk nagyobb béreket adni. Különben az emberek elmennek, és külföldön próbálnak szerencsét" – mondta a vállalkozó.

Diószegi László ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy drágulni fog a kenyér, de hangsúlyozta, hogy ez nem a minimálbér-emelés következménye lesz. „Már jelezték, hogy drágulni fog a liszt, ugyanakkor a fizetéseket tovább kell emelni, aki eddig 1700 lejt kapott, most már 2000 lejt kér, és emiatt nem kizárt, hogy emelni kell a kenyér árát" – fogalmazta meg Diószegi László.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
első komment
2017.02.16., csütörtök [16:07]
Mégis, mit vártak a vállalkozóktól? Hogy majd örömujjongásba törnek ki a minimálbér megemelése kapcsán?
Az nem új, hogy ilyenkor a vállalkozók mindenféle apokaliptikus veszedelmeket láttatnak. Emlékezzünk csak az első Orbán-kormány időszakára, amikor a legelső minimálbér növelésre került sor (az a 40.000 Ft-ra növelés). Akkor is mindenféle katasztrófát vizionáltak a vállalkozók, aztán ment minden tovább. Egy kicsivel kevesebb jutott Monte Carlo-ban kaszinózásra, de a Föld nem állt meg a forgásában.

Ha jól belegondolunk, ez az egész minimálbér egy nagy szégyen. A civilizálatlanság jele. Úgy a vállalkozók részéről, mint a munkavállalók részéről.
A vállalkozók részéről azért, mert őket az állam kell kötelezze arra, hogy ennél kevesebbet nem fizethetnek teljes munkaidőre. Mert, ha ezek a végtelenül primitív egoisták tehetnék, ennek a töredékét se fizetnék.
A munkavállalók részéről meg azért, bennük egy fikarcnyi önbecsülés sincs. Mert bármilyen alamizsnáért hajlandó rabszolgává válni. Nincs meg benne az az önbecsülés, hogy egy bizonyos összeg alatt nem hajlandó dolgozni.

Vannak országok, ahol soha nem létezett minimálbér. Például Svájc. És a bérek hozzánk képest a csillagos ég. Egy svájci egy bizonyos összeg alatt nem megy dolgozni. De egy svájci vállalkozó is szégyellné mások előtt alamizsnával szúrni ki a szemét az alkalmazottjának. Bunkisztánba meg eleve dicsőség a vállalkozónak, ha bagót fizet.
Hozzászólások1