HIRDETÉS

Nem mindenki örül a megemelt minimálbérnek

Bíró Blanka 2017. február 16., 13:42 utolsó módosítás: 2017. február 16., 15:32

Dráguláshoz, munkanélküliséghez vezethet a minimálbér-emelés – vallják egybehangzóan a vállalkozók és az elemzők, akik szerint a szürke- vagy feketemunka elterjedése vagy éppen a csökkentett munkaidős foglalkoztatás is közvetlen következménye lehet annak, hogy februártól 16 százalékkal, 1450 lejre nőtt a kormány által garantált legkisebb fizetés. Leginkább a kis- és közepes vállalkozásokat érinti negatívan az intézkedés.

Dráguláshoz, munkanélküliséghez vezethet a minimálbér-emelés – vallják egybehangzóan a vállalkozók és az elemzők, akik szerint a szürke- vagy feketemunka elterjedése vagy éppen a csökkentett munkaidős foglalkoztatás is közvetlen következménye lehet annak, hogy februártól 16 százalékkal, 1450 lejre nő a kormány által garantált legkisebb fizetés. Leginkább a kis- és közepes vállalkozásokat érinti negatívan az intézkedés, ami ugyanakkor láncreakciót is kiválthat, hiszen akik mostanáig bruttó 1500 lej körüli összeget kerestek, azok nagy valószínűséggel 100-200 lejes fizetésemelést kérnek, miután a mostanáig náluk kevesebbet keresők fizetése utolérte az övékét.

Átszervezésre kényszerülhetnek

A minimálbér-emelés miatt növekedhet a munkanélküliek száma – fogalmazta meg aggodalmait Kelemen Tibor. A Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség szerint félő, hogy a megnövekedett bérköltségek miatt a vállalkozók egy része átszervezésre kényszerül, elbocsátja alkalmazottai egy részét. „Már nagyon sok vállalkozó, elsősorban a kis- és közepes vállalkozások vezetői jelezték, hogy túl megterhelő számukra az 1450 lejes minimálbér és a járulékok kifizetése. Általában azt mondják, egy-két hónapot kivárnak, tesztelik, ki tudják-e gazdálkodni a megnövekedett költségeket. Nem kizárt, hogy tavasszal, amikor általában csökken a munkanélküliség, most éppen ellenkezőleg, növekedni fog\" – mondta az igazgató.

A faiparban nagy érvágás

A vállalkozók ágazatonként másként vélekednek a kötelező minimálbér-emelésről. A faiparban nagy érvágást jelenthet a minimálbér-emelés, különösen, ha a piac nem fogad el drágítást – mutatott rá lapunk megkeresésére Kádár Rezső. A Pro Wood faipari klaszter menedzsere kifejtette, saját cégénél már kiadta az első emelt fizetéseket, és kiszámolta, hogy a béralap a járulékos költségekkel együtt mintegy 30 százalékkal növekedett. „Az év elején megemelkedett a villamos energia ára, arra számítunk, hogy a fa, vagyis a nyersanyag is drágulni fog, hiszen a tél folyamán kevesebb volt a vágás, ezek a minimálbér-növekedéssel együtt elkerülhetetlenné teszik a drágítást, amit nem biztos, hogy a piac elfogad\" – osztotta meg velünk félelmeit a vállalkozó.

Kádár Rezső hangsúlyozta, az ágazatban nem jelent megoldást az emelt fizetések miatt megnövekedett vásárlóerő, mert a feldolgozók többsége exportra dolgozik. „Kőkemény, legalább egyéves szerződések alapján szállítjuk a termékeinket. Nem biztos, hogy a partnereink elfogadják az áremelést. Őket nem érdekli, hogy növekedett a minimálbér, vagy hogy drágult az elektromos energia\" – mondta a klaszter menedzsere, aki szerint fennáll annak a veszélye, hogy a faipari vállalkozók néhány hónap alatt felélik a tartalékaikat, és kénytelenek lesznek elbocsátáshoz folyamodni.

A kenyér nem emiatt drágul

A sütőiparra nincs semmilyen hatással a minimálbér-emelés, mert az ágazatban ma már csak nagyon kevesen dolgoznak ennyi pénzért – nyilatkozta eközben lapunknak Diószegi László. A sepsiszentgyörgyi, nagy forgalmat lebonyolító pékség tulajdonosa kifejtette, a minimálbér-emelés nem befolyásolja a kiadásait, hiszen szinte senki nem dolgozik nála ennyi pénzért. „Ahogy fejlődünk, igyekszünk nagyobb béreket adni. Különben az emberek elmennek, és külföldön próbálnak szerencsét\" – mondta a vállalkozó.

Diószegi László ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy drágulni fog a kenyér, de hangsúlyozta, hogy ez nem a minimálbér-emelés következménye lesz. „Már jelezték, hogy drágulni fog a liszt, ugyanakkor a fizetéseket tovább kell emelni, aki eddig 1700 lejt kapott, most már 2000 lejt kér, és emiatt nem kizárt, hogy emelni kell a kenyér árát\" – fogalmazta meg Diószegi László.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS