HIRDETÉS

Nehéz állást találni Hargita megyében

Hírösszefoglaló 2017. január 05., 17:30

Egyre nehezebben sikerül állást találni a Hargita megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség nyilvántartásaiban szereplő munkanélkülieknek – a helyzet évről évre súlyosabb, mivel többségük nem rendelkezik szakképesítéssel vagy tapasztalattal. 

Fotó: Veres Nándor

Tiberiu Pănescu igazgató szerint 2016-ban összesen 3493 személynek sikerült munkát találni, ez viszont kevesebb, mint 2015-ben, amikor 3884 személy talált magának állást az ügynökségen keresztül. A szakember tájékoztatása szerint a nyilvántartott állástalanok jelentős része még a nyolc osztályt sem végezte el, és nincs semmiféle szakképesítésük, ami rendkívül megnehezíti a munkaadók dolgát. 

Pănescu azt is elmondta, a tavaly decemberében mindössze 400 új munkanélkülit jegyeztek az ügynökségnél, ami kevesebb az előző évek utolsó hónapjában regisztrált adatokhoz képest. A lehetséges okok közé sorolta az igazgató azt, hogy nagyon sokan külföldre mennek dolgozni. Ugyanakkor nagyon sok kisvállalkozó 3-5 órás munkaidőről szóló szerződést köt alkalmazottjaival, akik így az elbocsátásukat követően – sok esetben – nem tudják teljesíteni a 12 hónapos aktív munkaidőre vonatkozó feltételt. 

A statisztikák szerint 2016 végén 7829 munkanélkülit tartottak számon Hargita megyében, ami 5,76 százalékos arányt jelent. Ez kevéssel több, mint 2015 végén, amikor 7509 állástalan személyt regisztráltak megyei szinten. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS