Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Megsínyli a lej a kormányalakítási bizonytalanságot

MTI | 2016.12.28. [14:20] | Utolsó módosítás: 2016.12.28. [16:01]

Csaknem hároméves mélypontra gyengült a lej az euróval szemben, amit az elemzők – a regionális tendenciákon kívül – a bukaresti kormányalakítás körüli politikai bizonytalansággal, a jobboldali államfő és a december 11-i parlamenti választásokon győztes szociálliberális koalíció közötti feszültségekkel magyaráznak.

valutavalto_b 

A Román Nemzeti Bank (BNR) 4,5409 lejes euróárfolyamot tett közzé szerdán. Legutóbb 2014. január 10-én ért kevesebbet a román fizetőeszköz, akkor az euró átlagára a román bankközi piacon 4,5447 lej volt.

A lej újabb történelmi mélypontra gyengült az amerikai dollárral szemben: szerdán a román jegybank 4,3504 lejes dollárárfolyamot tett közzé. Kedden Klaus Johannis román államfő elutasította a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnök-jelöltjét, és másik javaslatot kért a parlamenti többségtől. A szociálliberális PSD-ALDE koalíció ezt követően bejelentette, hogy megvizsgálja az államfő felfüggesztésének lehetőségét.

A lej 2012 augusztusában szintén egy politikai válság miatt jutott eddigi történelmi mélypontjára, amikor hetekig tartó alkotmányos vita folyt az országban arról, hogy érvényes volt-e a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról rendezett népszavazás: az euró akkor csaknem 4,65 lejbe került.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét