HIRDETÉS

Megsínyli a lej a kormányalakítási bizonytalanságot

MTI 2016. december 28., 14:20 utolsó módosítás: 2016. december 28., 16:01

Csaknem hároméves mélypontra gyengült a lej az euróval szemben, amit az elemzők – a regionális tendenciákon kívül – a bukaresti kormányalakítás körüli politikai bizonytalansággal, a jobboldali államfő és a december 11-i parlamenti választásokon győztes szociálliberális koalíció közötti feszültségekkel magyaráznak.

 

A Román Nemzeti Bank (BNR) 4,5409 lejes euróárfolyamot tett közzé szerdán. Legutóbb 2014. január 10-én ért kevesebbet a román fizetőeszköz, akkor az euró átlagára a román bankközi piacon 4,5447 lej volt.

A lej újabb történelmi mélypontra gyengült az amerikai dollárral szemben: szerdán a román jegybank 4,3504 lejes dollárárfolyamot tett közzé. Kedden Klaus Johannis román államfő elutasította a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnök-jelöltjét, és másik javaslatot kért a parlamenti többségtől. A szociálliberális PSD-ALDE koalíció ezt követően bejelentette, hogy megvizsgálja az államfő felfüggesztésének lehetőségét.

A lej 2012 augusztusában szintén egy politikai válság miatt jutott eddigi történelmi mélypontjára, amikor hetekig tartó alkotmányos vita folyt az országban arról, hogy érvényes volt-e a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról rendezett népszavazás: az euró akkor csaknem 4,65 lejbe került.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS