Hitelből fejlesztik a nagyváradi repteret

Bálint Eszter 2017. augusztus 30., 14:47

Megújul a nagyváradi repülőtér utasterminálja, és egy 600 személy befogadására alkalmas, új terminál is épül a 22 millió lejre becsült beruházás keretében.

Sínen van a nagyváradi nemzetközi repülőtér új termináljának megépítése és a meglévő korszerűsítése: a Bihar megyei önkormányzat keddi ülésén fogadta el azt a határozatot, amellyel garanciát vállal egy 6,7 millió lej értékű hitel felvételéhez.

A kölcsönt tizenöt év alatt kell törleszteni, és a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó légikikötő veszi fel.

A kölcsönre azért van szükség, mivel az Európai Bizottság szabályzata szerint a reptéri infrastruktúrára nyújtott támogatások nem haladhatják meg a költségek 75 százalékát, a légikikötőnek azonban nincs meg a szükséges pénze, s a megyei önkormányzat sem tudja megfinanszírozni.

Mint ismeretes, a jelenlegi terminál még 1964-ben épült, ezért szükség van arra, hogy megépüljön egy modern, minden igényt kielégítő új utasterminál. A beruházás költségeit 22 millió lejre becsülik. Ebből megépül egy 2925 négyzetméteres ingatlan, ami egy időben 600 utas befogadására lesz képes.

Az összegből kialakítanak ugyanakkor egy parkolót is, ahová 128 személygépkocsi, több busz és taxi is elfér.

A nagyváradi reptér 2015-ben átfogó felújítási munkálatokon esett át, aminek eredménye most kezd meglátszani. Az újranyitást követően tavaly még sokáig csak a Tarom Bukarest–Várad-járatait fogadta, aztán egy tel-aviv-i charterrel bővült a kínálat, decemberben pedig a Blue Air is elindította bukaresti járatát.

Idén tavasszal azonban lényegesen megnőtt a forgalom a partiumi megyeszákhely légikikötőjében:

a Ryanair Milánóba és Barcelonába indított gépet, emellett a nyár folyamán charterjáratok is voltak Konstancára, valamint Antalyába.

A napokban pedig tovább bővül a kínálat, az ír fapados légitársaság szeptember elsejétől Londonba, 5-étől a németországi Memmingenbe, október 31-étől pedig Düsseldorfba indít járatot.

Eközben október 4-étől az egyiptomi Hurghadába is repülhetnek bő egy hónapig a váradiak, ez a charterjárat az eddigi bejelentések szerint jövő nyáron is üzemel majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat