HIRDETÉS

Bátorítás a fiatal háromszéki vállalkozóknak

Bíró Blanka 2016. december 19., 17:12

A romániai fiatalok körében nagyon alacsony a vállalkozói kedv, elijeszti őket a bürokrácia, a túl szigorú ellenőrzések – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére Karácsony Zsolt, a Junior Business Club (JBC) elnöke. 

Az elmúlt hétvégén a JBC – partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával – immár negyedik alkalommal díjazta a legeredményesebb háromszéki fiatal vállalkozókat; a pozitív példák felmutatásával arra ösztönznék a fiatalokat, hogy próbáljanak szerencsét az üzleti életben.  

A JBC felhívására regisztrált vállalkozások közül az évi forgalom, nyereség és az alkalmazottak száma alapján választották ki a nyerteseket. Idén az  év fiatal vállalkozója Diószegi Tibor (Panprod Kft.), aki hagyományos székely termékeket forgalmaz a román megyékben, a második és a harmadik helyezettek Kiss-Bartha Annamária (Solfarm Kft.) és Csiszár-Péter Anikó (Elitagro Kft.), akik mezőgazdaságban vállalkoznak.

„A fiatalokat elijeszti a nagy bürokrácia, a sok papírmunka, hogy a vállalkozás indítása és működtetése nem elég átlátható, másrészt a szigorú ellenőrzések, a hatalmas bírságok is elveszik a kedvüket a vállalkozástól” – részletezte Karácsony Zsolt. Szerinte az első három év egy cég életében tanulóévnek számít, ebben az időszakban a hatóságok, az ellenőrök tanácsokkal kellene segítsék a kezdő vállalkozókat: ha téved, ne bírságolják, csak figyelmeztetésben részesítsék, de ez nem így történik, hanem egyből borsos pénzbírságokkal elbátortalanítják őket. A JBC elnöke szerint szerepe van a sajtónak is, amely inkább a negatív példákat emeli ki, ezért a fiatalok egyre inkább ódzkodnak a felelősségvállalástól.

Karácsony Zsolt nagyon fontosnak tartja, hogy a székelyföldi vállalkozók vagy a munkatársaik tanuljanak meg jól románul és angolul, és merjenek a termékeikkel kilépni a megyehatáron, az országban, sőt külföldön keressenek piacot. Pozitívumként említette, hogy Székelyföldön sok gazdasági szervezet működik, ezek segíthetnek tudással, információval. A JBC elnöke felhívta a figyelmet, hogy a jövőben sok pályázati lehetőség lesz a kezdő vállalkozóknak, és azt tanácsolja, hogy akinek ötlete van, már most vesse papírra, írja meg az üzleti tervet, készüljön a kiírásra.

Jön a második generáció

A befutott, „régiséggel” rendelkező háromszéki vállalkozások tulajdonosai általában már gondoskodtak az utánpótlásról – vallja eközben Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki fontosnak tartja, hogy a fiatal nemzedék átvegye a stafétát, hiszen – mint hangsúlyozta – ellenkező esetben a vállalkozás idegen kézbe kerül vagy bezár, és ez nem használ a térség gazdaságának.

Vissza kell forgatni a nyereséget

„Időt, energiát és pénzt kell visszafordítani a vállalkozásba, hogy az sikeres lehessen” – szögezte le a Krónikának Diószegi Tibor, az év fiatal vállalkozója címet kiérdemlő üzletember, akit a siker titkáról faggatunk. Mint kiemelte, egy jót ötlettel érdemes belevágni – Háromszéken, a Székelyföldön még nagyon sok rés van, amit kihasználva a fiatalok betörhetnek a gazdasági életbe. Például nincs liba- vagy kacsafarm – hívta fel a vállalkozó kedvűek figyelmét.

Diószegi Tibor szerint ugyanakkor a vállalkozást folyamatosan fejleszteni kell, és jó, ha az több lábon áll. Ő két üzlettel kezdte Buzăuban és Ploiești-en, jelenleg nyolc saját üzletben forgalmaz hagyományos székely termékeket, többek között testvére, Diószegi László pityókás házikenyerét és a gyergyószentmiklósi Székely Falat hústermékeit, valamint a szintén gyergyói Karpaten Milk sajtokat, Bukarestben pedig három franchise üzlete működik.

Nemcsak az országot, hanem egész Európát járja eközben a Diószegi Csárda utazó lacikonyhával, és kisüzemében napi 1500-2000 szendvicset gyártanak. Diószegi Tibor arra biztatja a fiatalokat, hogy vállalkozzanak, az ugyanis bár nehezebb, de jobb megélhetést biztosít, mint alkalmazottként dolgozni, vagy éppen külföldön szerencsét próbálni.

Évet értékelt a Junior Business Club

A Business Café programsorozat, az Üzleti Tervek Versenye, a Workshop tábor, a borkóstolóval egybekötött kapcsolatépítő estek a Junior Business Club hagyományos rendezvényei, és ezek színvonala évről évre emelkedik – fogalmazta meg a díjátadással egybekötött évértékelőn Karácsony Zsolt. Mint a JBC elnöke hangsúlyozta, idén is számos hasznos információval látták el a tagokat, és az érdeklődő fiatalokat az aktuális gazdasági helyzetről, a trendekről, az üzleti és a finanszírozási lehetőségekről. A tagok kedvezményesen több gazdasági rendezvényen és képzésen vehettek részt a partnerkapcsolatoknak köszönhetően.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS