Winkler Gyula és Vincze Loránt kapott befutóhelyet az RMDSZ EP-képviselőjelöltjei közül

Rostás Szabolcs 2019. március 01., 15:05 utolsó módosítás: 2019. március 01., 21:36

Részleges „őrségváltás” lesz az RMDSZ európai parlamenti képviseletében, miután az alakulat vezetősége a jelenleg is mandátummal rendelkező Winkler Gyula mellett Vincze Loránt FUEN-elnököt küldi az uniós törvényhozásba, ők kapják a két befutóhelyet.

Kelemen Hunor szövetségi elnök ismerteti az állandó tanács döntését Fotó: Rostás Szabolcs

A rangsorolásról pénteki kolozsvári ülésén határozott a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT). A testület ülése után tartott sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, a titkos szavazás eredményeképpen a harmadik helyet Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök, a negyediket pedig Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnök szerezte meg.

Meglepetésre Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselő csak a jelöltlista 5. helyén végzett.

A szövetségi elnök beszámolója szerint a szavazás során sorrendben voksoltak a SZÁT jelen lévő tagjai a helyekről. Az első helyről rendezett szavazáson Winkler Gyula 22 szavazatot kapott a leadott 33-ból, a 2. helyről döntő voksolásnál Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke húszat, a 3. helynél Hegedüs Csilla 22-t, a 4. helynél Oltean Csongor javára 17-16-os arány alakult ki, míg Sógor Csaba 16 szavazattal végzett az 5. helyen.

Winkler Gyula Fotó: Facebook/Winkler Gyula

Kelemen Hunor közölte, nem volt könnyű a rangsorolás, mert mind az öt jelölt kiváló ember, aki megállta a helyét eddig is a politikai porondon. A szövetség elnöke ugyanakkor bátor, okos politikusoknak nevezte az öt EP-képviselőjelöltet. Szerinte azért is volt nehéz helyzetben az RMDSZ, mert reálisan két befutóhelyre számíthat az EP-választáson. a befutók közül Winkler Gyulával kapcsolatban az Európai Parlamentben 12 éve végzett munkáját, tapasztalatát, a kereskedelemben, gazdaságban, külügyi munkában szerzett jártasságát emelte ki. Vincze Loránt esetében megemlítette, hogy az elmúlt évben a FUEN elnökeként és az RMDSZ külügyi titkáraként képviselte a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi csomagot. „Ez a jelöltlista a szövetség aktivistáinak, megyei-területi szervezeteinek támogatását bírja, de ami ennél is fontosabb, az az, hogy a romániai magyar emberek támogatását is megszerezze” – hangoztatta sajtótájékoztatóján Kelemen.

Ugyanakkor fellebbent a fátyol arról is, hogy milyen „visszautasíthatatlan” ajánlatot kapott az RMDSZ a Magyar Polgári Párttól (MPP) az EP-választások tárgyában. Kelemen Hunor kérdésünkre elmondta, bár – Mezei János MPP-elnök Krónikának adott nyilatkozatával ellentétben – nem kapta meg a polgáriak javaslatát, megtudta, hogy az MPP koalíció létrehozását kezdeményezte a májusi uniós megmérettetésre. Ezt azonban az Erdélyi Magyar Néppárttól (EMNP) korábban érkezett javaslathoz hasonlóan ezúttal is elutasítja az RMDSZ. „Nem tudunk koalíciót alkotni úgy, hogy föladjuk az RMDSZ harminc éves politikai identitását. Olyan együttműködési formáról azonban minden további nélkül szó lehet, hogy a szövetség listáján indulnak a két párt képviselői is” – jelentette ki Kelemen Hunor.

A politikus ismertette azt is: az MPP-vel szerdán ülnek össze újabb tárgyalási fordulóra. Hozzátette: az EMNP-vel is el kell kezdeni valahol az együttműködést, ezért teszik lehetővé a néppártnak is, hogy a jelöltje felkerüljön az RMDSZ listájára. Az RMDSZ jelöltlistájáról a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozza majd meg a végső döntést március 9-i nagyváradi ülésén.

Vincze Loránt Fotó: FUEN

Lapunk értesülései szerint egyébként a SZÁT-ülésen Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselő kifogásolta, hogy a testület tagjai közül azok is szavazhatnak, akik jelöltként indultak a belső megmérettetésen. (Winkler Gyuláról, Hegedüs Csilláról és Oltean Csongorról van szó). Bár konkrétan nem tért ki az esetre, Kelemen Hunor sajtótájékoztatóján elmondta: az eredmény utólagosan bebizonyította, hogy ez a voksolási mód nem befolyásolta a rangsorolás végkimenetelét.

Különben a szövetség elnöke az állandó tanács mintegy három órás üléséről annyit mondott még el, hogy a testület azt mérlegelte, milyen összetételű lista szolgálná leginkább az erdélyi magyarság érdekeit. Részletekbe azonban nem bocsátkozott. A Krónika úgy tudja, „preferenciált” jelölte(ke)t Kelemen sem ajánlott a SZÁT figyelmébe, ugyanakkor elvként megfogalmazódott, hogy tizenkét év elteltével egy helyen váltást kell eszközölni az RMDSZ EP-képviseletében. Hasonlóképpen megerősítették az alakulaton belül eddig hallgatólagosan elfogadott szabályt, miszerint a két euroképviselő közül az egyiknek Székelyföldet, a másiknak pedig a többi régiót kell képviselnie.

Ennek megfelelően hamar eldőlt, hogy mivel a Hunyad megyei szórványból érkező, már a szavazás első körében jelentős többséget szerző Winkler Gyula lesz a listavezető, a második hely székelyföldinek kell. Winkler mellett a Marosvásárhelyen született Vincze Loránt feladata lesz a Székelyföld érdekvédelme az Európai Parlamentben; az RMDSZ külügyi titkári tisztségét is betöltő politikus amúgy a napokban előrebocsátotta, hogy mandátumszerzése esetén képviselői irodát nyitna a Maros-parti városban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat