Tusványos a „legstabilabb” résztvevővel – idén is az állandóság és az új kihívások vegyítésével rendezik a szabadegyetemet

Krónika 2018. július 17., 17:44

Idén is részt vesz és felszólal Orbán Viktor kormányfő a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumvitáján – hangzott el a szervezők budapesti sajtótájékoztatóján. A nemzeti összetartozás-tudat 29. szabadegyetemét Szenvedélyünk Tusványos! mottóval rendezik meg Tusnádfürdőn.

Németh Zsolt és Toró T. Tibor (archív felvétel) Fotó: Neppart.eu

Nagyon jelentős időszakban rendezik meg az idei tusványosi szabadegyetemet, akkor, amikor a választás után belpolitikai stabilitás alakult ki, így Magyarország nemzetközi mozgástere kibővült, közben pedig megkezdődött a felkészülés a jövő évi európai parlamenti választásra – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Németh Zsolt (Fidesz) a július 24. és 29. között Tusnádfürdőn megrendezendő szabadegyetemről szólva kiemelte: elindult az európai jövőképek éles versenye, amelyre „Magyarország és a Fidesz is bejelentkezik", szövetséget építve a nemzetek Európájáért.

A politikus kifejtette: a külhoni magyarok természetes szövetségesei Magyarországnak és a Fidesznek, hiszen együtt olyan európai jövőkép megvalósítására törekednek, amelyben az EU és a megerősödő nemzetállamok, továbbá a kisebbségek autonómiája jól megfér egymással.

Magyarország szomszédai és regionális partnerei a legfontosabb szövetségesek, az Európai Néppárt pedig a politikai családunk”

– magyarázta Németh Zsolt. A politikus hangsúlyozta: a szabadegyetem mottója Szenvedélyünk Tusványos!, ami azt jelenti, hogy „az identitásunk részévé vált Tusványos", a szókimondás, a nemzeti összetartozás-tudat, valamint a hagyományos értékekre épülő európai jövőkép a tábor szervezőinek és résztvevőinek identitásává vált. Véleménye szerint a tusnádfürdői tábor egyidejűleg „a Fidesz politikai nagycsaládi találkozójának is tekinthető", ahol ellenzéki és külföldi vendégek is nagy számban vesznek részt. Kérdésre Németh Zsolt közölte:

idén is a rendezvény vendége lesz Orbán Viktor. Hozzátette, a miniszterelnök „a legstabilabb résztvevője" a tábornak, és a szombati pódiumvitára is várják.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az idén 29. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor „sajátos konstrukció", hiszen annak idején nemzetpolitikai szabadegyetemként indult, később erre egy egyetemi és diáktábor épült, majd fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény.

Az erdélyi politikus úgy látja,

a Tusványos alaptulajdonsága, hogy az állandóságot és az új kihívásokat vegyíti, és az értékeket mindenképpen igyekeznek megtartani, így például azt, hogy az aktuális politikai és közéleti kérdéseknek teret adnak.

„Minél inkább előítéletek nélkül akarunk közelíteni azokhoz a témákhoz, amelyek foglalkoztatják a társadalmat" – mondta az EMNP ügyvezetője. Hírösszefoglaló

Elköltöztetnék a medvéket

Tekintettel arra, hogy nemrég újabb medvetámadás történt Tusnádfürdőn, Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke a Tusványos közeledtével kérvényezte a környéken barangoló anyamedve és három bocsa elköltöztetését. Az elöljáró közösségi oldalán ismertette: a tusványosozók egy jelentős része vonattal érkezik vagy távozik a helyszínről, nem lehet abban bízni, hogy a zaj elüldözi a medvéket. Borboly a környezetvédelmi minisztériumhoz és a Szent Anna Vadásztársasághoz is kérvényt küldött a problémás medvecsalád elköltöztetése érdekében. A tanácselnökön kívül nemrég tusnádfürdőiek egy csoportja is petícióban fordult a szaktárcához, kifejtve: szinte minden este, sőt, már fényes nappal is gondtalanul járnak-kelnek a településen a medvék, tönkreteszik a kerítéseket, a gyümölcsfákat, a fáskamrákat, étel után kutatva még a házakba is bemerészkednek.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat