Törvény segítheti a magyar osztályok megmaradását

Krónika 2018. június 28., 09:20

A szenátus szerdán döntő kamaraként elfogadta az RMDSZ oktatási törvényt módosító javaslatát, amely értelmében ezután csak akkor lehet megszüntetni vagy átszervezni a kisebbségek nyelvén működő osztályokat, ha ezt jóváhagyta az adott kisebbséget a parlamentben képviselő szervezet vagy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával együttműködő kisebbségi tanács.

Képünk illusztráció

„A tapasztalat azt igazolja, hogy szükséges a kisebbségeket képviselő szervezetek véleménye a kisebbségi osztályokat illetően, hiszen ők azok, akik részletesen ismerik ezen osztályok helyzetét egy-egy településen, valós képet látnak, hiszen rendszeres kapcsolatban vannak a pedagógusokkal, szülőkkel. Mostanáig a szaktárca a kisebbségek képviselőinek megkérdezése nélkül szüntethetett meg vagy szervezhetett át osztályokat. Ezen változtat módosításunk, amely

lehetőséget teremt arra, hogy szakmai érvekkel megvétózzuk a tanügyminisztérium magyar osztályainkat érintő döntéseit”

– magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerdán a plénumi szavazást követően. A törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy ezután a tanügyminisztériumnak a tanév végétől számított három hónapon belül éves jelentést kell készítenie az egyetem előtti oktatási és felsőoktatási rendszerről, és meghatároznia a fejlesztési irányvonalakat – olvasható a szövetség közleményében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat