Petíció a tanügyi rendelet ellen – a Cemo az RMDSZ-t és Kovács Irén államtitkárt bírálja

Krónika 2018. szeptember 11., 15:54 utolsó módosítás: 2018. szeptember 11., 15:55

Petíciót indított a Magyar Szülők Szövetsége az elemi osztályok kisebbségi diákjait érintő rendelet visszavonása érdekében. A CEMO szerint az RMDSZ és az általa delegált tanügyi államtitkár megakadályozhatta volna a diszkriminatív intézkedést.

Fotó: Biró István/MTI

Az RMDSZ és a román oktatási minisztérium kisebbségi államtitkárát teszi felelőssé a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) annak kapcsán, hogy a román kormány tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, és előírta, hogy a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. 

A marosvásárhelyi szervezet úgy véli, meg lehetett volna akadályozni a diszkriminatívnak tartott rendeletnek a megszületését, ha a bukaresti oktatási minisztériumban, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárságon kompetens, kisebbségi és oktatási jogokat ismerő személyek dolgoznának, továbbá ha az RMDSZ megfelelő odafigyeléssel és szakértelemmel követné a kisebbségi oktatást érintő törvénycikkelyek módosításához kapcsolódó folyamatokat.

A Cemo szerint kizárt, hogy a szövetség és Kovács Irén oktatási államtitkár nem tudott arról, a kormány mit szavazott meg augusztus 29-én.

A Cemo azt is valószínűsíti, hogy a balliberális koalícióval fennálló megállapodás alapján a kormány konzultált a szövetség képviselőházi frakciójának vezetőjével, Korodi Attilával a témában, ha viszont nem vonták be a magyar politikai szereplőket, akkor ez a szervezet szerint azt jelenti, hogy a paktum nem érvényes az oktatási jogok, a kisebbségi és nyelvi jogok érvényesítése esetén. A szervezet felszólítja az RMDSZ oktatásért felelős politikusait, „oldják meg” Kovács Irén megfelelő szakmai felkészítését a kisebbségi és oktatási jogok terén, ha pedig az államtitkárnak a közeljövőben nem sikerül hatékonyan dolgoznia, kérni fogják a leváltását.

„Harminc évvel a rendszerváltás után végtelenül fontos, hogy egy olyan szakember kerüljön már végre államtitkári tisztségbe az oktatási tárcánál, aki azon túl, hogy jó pártkatona – ezáltal lojális a monopolhelyzetben levő etnikai párthoz –, ért a kisebbségek oktatási jogaihoz, és tudja, hogy kell kisebbségi jogot érvényesíteni” – szögezi le a Cemo. A szervezet közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz és az oktatási minisztériumhoz, rákérdezve, hogy a rendelet megfogalmazása során kiket vontak be a döntéshozatalba, és arra is, hogy ha nem vonták be a kisebbségek szakmai és politikai képviselőit, miért döntöttek így.

Egyébként kedden a magyar pedagógusok japánsztrájkjával párhuzamosan újabb tiltakozási forma indult a tanügyi rendelet ellen. A Magyar Szülők Szövetsége online petíciót indított az intézkedés alkalmazásának felfüggesztése érdekében, a szervezet szerint ugyanis a rendelet előzetes konzultáció nélkül született, továbbá diszkriminatív a kisebbségi nyelven tanuló elemisekkel szemben, mivel megfosztják őket attól, hogy saját, szakképzett tanítójuk oktassa második, „nem anyanyelvként” a román nyelvet. Kedden délután már mintegy háromezren írták alá a kezdeményezést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat