Oktatnak és hívő emberré nevelnek: megújult a kolozsvári Református Kollégium épülete

Makkay József 2018. szeptember 16., 15:18 utolsó módosítás: 2018. szeptember 16., 15:50

Megújult épületben indíthatta idén a 29. tanévet Kolozsvár egyik legrégebbi iskolája, a Református Kollégium. A magyar kormány által támogatott hároméves felújítás most ért véget, vasárnap ünnepélyes keretek között adták át a megszépült épületet.

A kincses város egyik legkorszerűbb magyar kollégiumává vált a Farkas utcai iskola Fotó: Makkay József

A Kolozsvári Református Kollégium felújított Farkas utcai épületét a főtámogató magyar kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának, Soltész Miklósnak a jelenlétében avatták fel vasárnap. A 2016-ban elkezdődött teljes felújítás három évig tartott, és kiterjedt az épület valamennyi részére, beleértve a víz-, gáz- és villanyhálózatot is, így a kincses város egyik legkorszerűbb magyar kollégiumává vált a Farkas utcai iskola.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a templom és iskola párhuzamára épített prédikációjában úgy fogalmazott, évezredes története során az erdélyi magyarság sokszor érezte úgy, hogy elfogyott körülötte a levegő. „Nincs ez másként ma sem. Van, aki ma is úgy gondolja, hogy Erdélyben nincs jövő. Ezt ellensúlyozandó vannak mindennapi csodáink, többek között ennek az iskolának a története is, amely a romokból épült újjá” – fogalmazott az igehirdető.

Kató Béla hangsúlyozta: ma Erdélyben nagyon sok magyar csoda történik.

Az egyházi oktatás fontosságát hangsúlyozva a püspök úgy fogalmazott: az embernek nem csak teste, hanem lelke is van, amiről a mai világban gyakran megfeledkezik, ezért kellenek az egyházi iskolák.

A templomi ünnepség keretében felszólalt Székely Árpád, az iskola igazgatója, aki a 29. tanévét megkezdő kollégium rendszerváltás utáni három évtizedes életében megtett fontosabb mozzanatokat vázolta. Gratulált a felújításhoz Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. Kovács Irén Erzsébet, a bukaresti tanügyminisztérium kisebbségi ügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott, jó lenne önfeledten ünnepelni egy ilyen napon, hiszen egy új iskola vagy egy felújított tanintézet mindig ünnep az erdélyi magyarság számára. Az államtitkár szerint az új tanévre megoldódott a magyar diákok tankönyvhiánya, összesen 81 új cím került a diákokhoz.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint nem csak a reformátusoké, hanem minden erdélyi magyar felekezeté az iskolafelújítás közös öröme. „Sokszor megkérdezik tőlem, hogy miért vagyunk ennyire konzervatívak. Erre azt szoktam válaszolni: gyökerek nélkül nem lehet élni” – fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, hogy Erdélyben az iskola évszázadokon keresztül mindig a minőséget és a versenyt jelentette. Az elemista románoktatással kapcsolatos botrányra utalva Kelemen beszédében azt ígérte, hogy „visszafordítják az ámokfutást”.

Soltész Miklós államtitkár világítótoronynak nevezte a református kollégiumot, amely megítélése szerint nem csak Kolozsvár, hanem Erdély egyik legjobb magyar iskolája. A magyarországi politikus az egyházi oktatás kiemelt szerepét hangsúlyozta. „Egy pedagógus nem csak az egyéniségével, hanem a szellemiségével is oktat. Ha ez hiányzik, akkor nem beszélhetünk egyházi iskoláról” – jelentette ki a magyarországi politikus. Soltész arra biztatta a szülőket, ne féljenek a pedagógusokra bízni gyerekeiket, párbeszéddel, együttgondolkodással segítsék a tanárok munkáját, mert másként nem képzelhető el hatékony oktatás. Az államtitkár a keresztény hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta: ha meg akarunk maradni, létfontosságú a keresztény értékek, többek között a család megőrzése. A román vezetőknek azt üzente, ne töltse el őket félelem amiatt, hogy a magyar állam az erdélyi magyar iskolákat támogatja, szerinte ezért inkább köszönet jár, hiszen ebből sokkal többen részesülnek, mint egy-egy iskola közössége.

A templomból átvonuló ünneplő közösség a felújított kollégium udvarán vett részt iskolaavató ünnepségen, amelynek keretében szolgált a kollégium kórusa, diákok szavaltak, Kató Béla püspök pedig megáldotta a felújítást megörökítő táblát.

A templomból átvonuló ünneplő közösség a felújított kollégium udvarán vett részt iskolaavató ünnepségen Fotó: Makkay József

Székely Árpád iskolaigazgató lapunknak elmondta: a maholnap 225 éves iskolaépületet a román állam teljesen lerobbanva adta vissza a református egyháznak 2002-ben, amely az iskola volt diákjai közül kikerült lelkes támogatók hozzájárulásával tett lakhatóvá. A részleges javításokban sokat segítettek a különböző erdélyi és magyarországi református gyülekezetek, németországi és amerikai adományozók, de ezzel együtt is szükség volt a teljes felújításra, amely elképzelhetetlen lett volna a magyar kormány bőkezű támogatása nélkül. Székely Árpád sikertörténetnek tartja, hogy 1990-ben a templomban, majd más iskola épületében 260 gyerekkel indult református kollégium ma 32 osztályban 800 gyereket számlál óvodától tizenkettedikig, illetve hat szakiskolai osztályig. Az igazgató szerint az elején sokan igyekeztek lebeszélni a magyar szakiskolai oktatás elindításáról, mára azonban bebizonyosodott, hogy az elektronikai, a szakács- és a fodrászképzés nagy sikernek örvend, az asztalos, a vízgázszerelő és a villanyszerelő szakmák képzése pedig most zárkózik fel a kereslethez.

Az elsősorban vidéki gyerekek által kedvelt kollégium legnagyobb sikerének Székely azt tartja, hogy nem csak oktatnak, hanem hívő emberré nevelik a diákokat.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat