Nyárádszereda: súlyos bírság a székely zászló használatáért

Krónika 2018. augusztus 29., 09:01

Hetvenezer lejre büntették Tóth Sándort, Nyárádszereda polgármesterét, amiért nem távolította el a székely zászlót a helyi hivatal épületének homlokzatáról – tájékoztatott kedden az RMDSZ Maros megyei sajtóirodája. A közlemény idézi az elöljárót, aki úgy látja, a sorozatosan elveszített zászlóperek pontos képet festenek arról, hogy mennyire tartják tiszteletben a közösségi jogokat Romániában.

Tóth Sándor: érthetetlen, hogy az állam veszélyforrásként tekint a nemzeti kisebbség jelképeire Fotó: Gecse Noémi

„Sem emberként, sem polgármesterként nem tudom megemészteni, ami velünk történik. Klaus Johannis szerint példaértékű romániai kisebbségi modellről beszélhetünk, mégis a centenárium évében megbírságolják a nemzeti kisebbséget, ha nemzeti szimbólumhasználati jogával szabadon szeretne élni. Nemcsak meggátolnak szabad önkifejezésünkben, hanem meg is bírságolnak érte. Érthetetlen, hogy ez megtörténhet a 21. században egy európai uniós tagállamban”

– mutatott rá Tóth Sándor.
A polgármester emlékeztetett: a nemzeti és regionális kisebbségek, valamint azok szimbólumai gazdagítják Romániát, éppen ezért érthetetlen, hogy az állam veszélyforrásként tekint ezekre.

Más európai országok a toleranciában és a békés együttélésben hisznek, miközben nálunk lassan sportot űznek a magyar közösség ellen irányuló támadásokból”

– fogalmazott Tóth Sándor. Hozzátette: jelenleg nincs meg az anyagi lehetősége egy ekkora pénzbírság kifizetésére, ezért a jövőben jogászokkal, kollégákkal konzultál a döntés végrehajtásáról.

„A továbbiakban is kiállok a közösségért és a székelységért, hiszen őket képviselem” – szögezte le a Maros megyei elöljáró.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat