Népszavazás: hívei lelkiismeretére bízza a döntést, ám a kezdeményezést nem tartja támogathatónak a német evangélikus egyház

MTI 2018. október 04., 08:42

A hét végi romániai népszavazáson való részvétel elleni érveket hangsúlyozták egy állásfoglalásban a romániai német evangélikus egyház vezetői.

Bár nem fogalmaztak meg hivatalos álláspontot, legszívesebben kimaradnának a népszavazásból a szász evangélikusok Fotó: Gecse Noémi

Az egyház honlapján közzétett, Reinhart Guib püspök, Daniel Zikeli esperes és Friedrich Philippi egyházi főgondnok által jegyzett állásfoglalásban az egyházi vezetők közölték, hogy a német evangélikus egyháznak nem lesz hivatalos álláspontja a népszavazással kapcsolatban, hiszen ezt a zsinat fogalmazhatná meg, az pedig a népszavazás után fog összeülni.

Az aláírók ugyanakkor két alapelvet rögzítettek a családról tartandó referendummal kapcsolatban. Elismételték, hogy bibliai és teológiai szempontból is egyértelmű: a házasság egy férfi és egy nő közötti kötelék.

Ennél sokkal részletesebben kifejtették azonban azokat az érveket, amelyek a népszavazáson való részvétel ellen szólnak. Közölték:

a férfi és nő közötti házasságot a román polgári törvénykönyv rögzíti, ennek intézménye nincsen veszélyben, és a népszavazás semmit nem változtat a jelenlegi helyzeten.

Úgy vélték, hogy a népszavazással a parlamenti többség akarja elvonni a figyelmet a korrupt voltáról, az igazságszolgáltatás elleni támadásairól, a nepotizmusról, valamint a demokrácia- és az EU-ellenességéről. A német egyházi vezetők úgy vélték: a többség a népszavazással átpolitizál egy keresztény kezdeményezést, hogy ezzel próbálja hitelteleníteni politikai ellenfeleit, és olyan populista, nacionalista és diktatórikus jelszavakat terjeszt, amelyek nem méltók az egyházhoz. Hozzátették, a hitvallás bátorsága ott található meg, ahol nemet mondanak minderre.

Az egyházi vezetők azt is sérelmezték, hogy ez év januárja óta hiába várnak választ az ortodox egyháztól és a parlamenttől arra a kezdeményezésre, hogy nyilvánítsák a vallásszabadság és a tolerancia napjává január 13-át, azt a napot, amelyen – a világon először – Erdélyben törvénybe iktatták a lelkiismereti szabadságot. „Ma egyszerűen semmibe veszik azt, ami 450 éve a tordai országgyűlésen lehetséges volt” – áll a dokumentumban.

A szász evangélikus egyház vezetői leszögezték: védelmezik és tisztelik a házasságot és a családot, de

nem tartanak támogathatónak egy olyan népszavazást, melyet egy diktatórikus és bomlasztó, a demokratikus értékeket lábbal tipró hatalom kezdeményez.

Közölték: a hívek maguk dönthetik el, hogy a vallásszabadság évében részt vesznek-e a népszavazáson.

A romániai történelmi magyar egyházak közül a római katolikus egyház püspökei részvételre és igen szavazatra biztattak, akárcsak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke. Az Evangélikus-Lutheránus Egyház rögzítette, hogy a házasság férfi és nő között köttetik, de hívei lelkiismeretére bízta a döntést a népszavazással kapcsolatban. Az Unitárius Egyház nyilvánosan nem foglalt állást. Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) a zsinatnak a bioetikai kérdésekről 2009-ben elfogadott álláspontját ajánlotta a népszavazáson részt venni kívánó hívei figyelmébe. A dokumentumot – mely a házasságot férfi és nő életre szóló szövetségi kapcsolataként határozza meg – múlt vasárnap felolvasták a református templomokban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat