Nemzeti összetartozás napja: büntetné a magyar iskolát a román tanügyminisztérium

Krónika 2018. szeptember 19., 17:00 utolsó módosítás: 2018. szeptember 19., 17:59

Szankciókat javasolt a román oktatási minisztérium ellenőrző testülete a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola vezetőségével és tanáraival szemben egy nemzeti összetartozás napi megemlékezés miatt.

Többek között ez a gesztus verte ki a biztosítékot Bukarestben Fotó: Facebook

Megbüntethetik a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolát, miután Hargita megye prefektusa bírálta a tanintézetet amiatt, hogy a diákok állítólag Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő szerdán közölte, a bukaresti oktatási minisztérium ellenőrző testülete megállapította, hogy a rendezvény „politikai-szeparatista” jellegű volt, ami sérti az oktatási törvény 7-es cikkelyét, amely egyebek mellett kimondja, az iskolákban tilos politikai rendezvényeket tartani.

Az MTI közlése szerint a bizottság megállapította, hogy mind a programon részt vett tanárok, mind az iskola vezetői felelősek azért, hogy a diákokat politikai jellegű tevékenységbe vonták be, és a testület tagjai úgy vélik, ilyen rendezvényeknek az iskolában való megtartása törvényes és erkölcsi szempontból egyaránt kifogásolható. A minisztériumi testület tagjai javasolták a tanfelügyelőségnek, vegye figyelembe az igazgató és aligazgató tevékenységének kiértékelésekor, hogy engedélyezték a diákoknak „politikai-szeparatista" jellegű rendezvényen való részvételét. Az ellenőrző testület azt is javasolja a tanfelügyelőségnek, utasítsa az iskola igazgatótanácsát fegyelmi eljárás indítására a résztvevő tanárok ellen.

A főtanfelügyelő korábban az MTI-nek elmondta: a székelyudvarhelyi iskola vendégül látta a Határtalanul program keretében a magyarországi testvériskoláját, június 4-én az volt az egyik feladata a diákoknak, hogy rajzolják le az udvarra azokat a területeket, ahol jelenetős számú magyar közösségek élnek. A főtanfelügyelő szerint így rajzolódott ki a Nagy-Magyarország térképe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat