Magyar–román árvízvédelmi projekt indult a Maros határvízi szakaszán

MTI 2018. július 10., 13:41

Közös magyar–román árvízvédelmi projekt indult a Maros határvízi szakaszán uniós támogatással, több mint 800 millió forintból – közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese kedden Szegeden.

Képünk illusztráció Fotó: Katasztrófavédelem

Kádár Mihály a projektet bemutató rendezvényen elmondta,

a tervek szerint 2020 őszére megvalósuló beruházások célja az árvízi biztonság növelése a Maros közös érdekeltségű szakaszán.

Magyar oldalon az 1962-ben épült makói szivattyútelep rekonstrukcióját végzik el. A telep a Makó és Maroslele térségében összegyűlő belvizet emeli át a folyóba és öntözővizet biztosít a mezőgazdasági területekre. Kicserélik a telep 50 méteres nyomócsövét, 50 méteres hosszúságban vízzáró résfal épül, felújítják a vízoldali elzárószerkezetet és megerősítik a telep tornyát – tudatta a szakember.

Romániai oldalon a több mint 2,3 kilométeres, Aradhoz közeli jobb parti szakaszon felújítják az árvízvédelmi falat, 225 méteren pedig javítják a partvédelmet

– mondta Kádár Mihály.

A 2,685 millió eurós költségvetésű projekt részeként a két ország szakemberei összehangolják és kiegészítik hidrológiai és geoinformatikai adatbázisaikat, valamint közös elöntési „haváriatérkép” készül a Maros Nagylak és Makó közötti 21 kilométeres határszakaszára – közölte az igazgatóhelyettes.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat