Lomnici Zoltán és Bajkai István meglátogatta a csíkszeredai börtönben a terrorváddal elítélt székelyeket

MTI 2018. október 12., 14:18 utolsó módosítás: 2018. október 12., 20:33

Lomnici Zoltán volt legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő pénteken a csíkszeredai börtönben meglátogatta a terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Bajkai István és Lomnici Zoltán a csíkszeredai börtön előtt Fotó: MTI/Veres Nándor

A börtön előtt tartott sajtótájékoztatón az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezetet vezető Lomnici Zoltán közölte: előtte a börtön igazgatójával is tárgyaltak, és azt kérték tőle, hogy a jogszabályok betartása mellett vegye figyelembe, hogy a Beke-Szőcs-ügy jogi háttere bizonytalan, és olyan emberek ülnek a rácsok mögött, akik nem követtek el semmilyen bűncselekményt, elítélésük politikai indíttatású volt.

Ha sikerül a román hatóságokat, a román hatalmat meggyőzni arról, hogy nem érdemes a két ország viszonyát ezzel elmérgesíteni, és ki fogunk állni a jogtipró büntetés ellen, akkor eredményeket érhetünk el. Képviselő úrral vállaljuk, ami ránk tartozik. Ezt szabad akaratunkból vállaltuk, de úgy érezzük, hogy ez minden magyar kötelessége”

– jelentette ki Lomnici Zoltán.

Bajkai István elmondta: a székely fiatalok a körülményekhez képest jól vannak. Úgy érzik azonban, hogy a velük szemben hozott ítélettel a magyarságot akarták megfélemlíteni, és azt akarták elérni, hogy a közösség ne akarjon sem autonómiát, sem olyan jogokat, amelyek elismertek az Európai Unióban. A képviselő szerint

A jog és nyilvánosság eszközeivel próbálják kiszabadítani Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt
Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott sajtótájékoztatón jelentette be Lomnici Zoltán korábbi legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, hogy a jog és a nyilvánosság eszközeivel próbálnak tenni Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért.<

egyes romániai médiumok és politikai szereplők arra próbálnak az ítélettel példát felhozni, hogy Erdélyben van terrorizmus.

„Súlyos ezt kimondani, mert szerintünk nincs ilyen. A magyarság mindig békében, együttműködésben, és a kölcsönös tisztelet jegyében szerette volna az életét élni” – tette hozzá. Mint elmagyarázta: elsősorban a román jogrendszer szerint lehetséges megoldásokon dolgoznak a politikai fogolynak tekintett székelyek kiszabadításáért, de készek elvinni az ügyet az európai fórumokra is.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Péntek estére gyertyás tüntetést hirdettek a börtön elé székelyföldi szervezetek abból az alkalomból, hogy száz napja börtönözték be Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, de csütörtökön lefújták a tiltakozást, miután megtudták, hogy terrorista akciók pártolása miatt lennének felelősségre vonhatók.

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság.

Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat