Lejáratási kísérlet Trianon ügyében: cáfolja Hajdu Győző állításait a Lendület kutatócsoport

Balogh Levente 2018. június 27., 16:03 utolsó módosítás: 2018. június 27., 16:05

Levélben tiltakozik Ablonczy Balázs, az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport vezetője a Cuvântul Liber című marosvásárhelyi lapban a csoportról megjelent lejárató cikk miatt. Ennek szerzője többek között azt állítja, a kutatók aláírásokat gyűjtenek a trianoni diktátum ellen.

A hamis állításoktól hemzsegő cikk szerint a budapesti kutatók a román centenárium elleni támadásra készülnek Fotó: Cuvântul Liber/képernyőkép

Levélben tiltakozik az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport a marosvásárhelyi Cuvântul Liber című lapban a trianoni diktátum történelmi körülményeit kutató csoport kapcsán megjelent, lejárató hangvételű cikk miatt. Ezt a testület kedden közölte Facebook-oldalán, közzétéve a lap főszerkesztőjének, Lazăr Lădariunak címzett, a kutatócsoport vezetője, Ablonczy Balázs által francia nyelven írt levelet. Ebben a történész rámutat:

a lapban június 14-én olyan cikk jelent meg Hajdu Győző tollából, amely súlyos, és alapjaiban igaztalan vádakkal illeti a Magyar Tudományos Akadémia által indított Lendület Trianon 100 Kutatócsoportot.

„Mint azt a román nyilvánosságban több helyen is elmondtuk (mint például a Dilema Vechében tavaly novemberben), a Trianon 100 tudományos projekt, csaknem két tucat, különböző tudományterületekről érkező tudós dolgozik az első világháború végének és a békeszerződések új típusú megvilágításán. Erről egyébként a cikk szerzője is tájékozódhatott volna a kutatócsoport Trianon100.hu oldalán.

Hamis az a beállítás, hogy a kutatócsoport munkája Románia ellen irányulna – sőt reményeink szerint román tudósokkal is együtt tudunk dolgozni egyes területek feltárásában”

– áll a dokumentumban. Ablonczy szerint egyenesen felháborító az az állítás, amely szerint a kutatócsoport aláírásokat gyűjtene a trianoni békeszerződés ellen. Leszögezte: semmi ilyesmivel nem foglalkoznak, egyúttal nevetségesnek nevezte a kijelentést.

Azt pedig, hogy a cikk írója »veszélynek« kiáltja ki egy tudományos csoport tevékenységét Románia számára, olyan nyílt fenyegetés, amellyel a korábban is felbukkanó tendenciózus félreinterpretálás új szintre lépett”

– olvasható a levélben. Ennek zárásaként Ablonczy Balázs felkéri a főszerkesztőt, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló alaptalan és rágalmazó cikkek közlésétől, és szerzőit kérje fel az alapvető újságírói normák betartására.

A kifogásolt cikkben 

Hajdu Győző író azt állítja, hogy a Lendület Trianon 100 Kutatócsoport aláírásgyűjtést indított a trianoni békeszerződés revíziója érdekében, az aláírásgyűjtő íveket pedig a diktátum törvénytelenné nyilvánítására vonatkozó kéréssel együtt a Hágai Nemzetközi Bíróságon készülnek benyújtani.

Hajdu szerint olyan „provokációról” van szó, amelynek célja a Magyarországgal szomszédos országok „hátba támadása”. A szerző veszélyesnek minősíti a kutatócsoportot, amely szerinte a „provokációval” nemzetközi káoszt akar gerjeszteni azáltal, hogy „hamis történelmi érveket” próbál Európában Erdély Romániával való egyesülésének körülményeiről.

Különben Hajdut az Igaz Szó folyóirat egykori főszerkesztőjeként a Ceaușescu-diktatúra „udvari költőjeként” tartották számon, és teljes mértékben kiszolgálta a kommunista rendszert.

Hajdu Győző, a kommunista diktatúra kiszolgálója kelti a feszültséget Fotó: Archív

Cikke alapján egyértelmű, hogy Hajdu Győző – véletlenül vagy szándékosan – összemossa a Lendület Trianon 100 Kutatócsoportot az Országos Trianon Társasággal, amely a Magyarok Világszövetségével közösen tavaly valóban aláírásgyűjtést indított a trianoni diktátum ellen.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke a Magyar Idők napilapnak tavaly decemberben elmondta: két aláírásgyűjtő ívről van szó. Az egyik szokványos, ebben az aláírók a magyar kormányt szólítják fel, lépjen fel a nemzetközi politikában a „tria­noni békeparancs semmisségének kimondásáért”, kezdeményezzék döntőbíróság létrehozását, amely megállapítja és kimondja a diktátum semmisségét.

A második lapon egy különleges ügyvédi meghatalmazást írnak alá, amelynek birtokában a meghatalmazottak a Hágai Nemzetközi Bírósághoz vagy más, illetékes nemzetközi bírósághoz fordulhatnak az 1920-as döntés semmisségének kimondatása érdekében. Az aláírásgyűjtés az idei év végéig tart, a szervezők célja, hogy legalább kétmillióan támogassák a trianoni békediktátum felülbírálatát.

A Lendület Trianon 100 Kutatócsoport ellen már tavaly is számos támadás jelent meg a román sajtóban:

a kutatócsoportot titkos kormányzati propagandával, a román állam ellen irányuló aknamunkával és szeparatista törekvések támogatásával vádolták meg. „A helyzet ezzel szemben az, hogy az MTA BTK Történettudományi Intézete keretében 2016-ban, 22 kutató részvételével létrejött munkaközösség nem kormányzati intézmény, hanem kizárólagosan tudományos célok mentén, a nyilvánosság előtt működő kezdeményezés. Céljai között szerepel román, szlovák, szerb és nyugat-európai kutatók bevonása a multidiszciplináris kutatásokba” – mondta tavaly májusban az Mta.hu-nak Ablonczy Balázs történész, az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport vezetője.

A kutató elmondta: a csoport eddigi működése során workshopokat, konferenciákat szervezett, levéltári kutatásokat koordinált, forráskiadványokat és monográfiákat készített elő. Ablonczy Balázs akkor a Krónikának elmondta: Trianont, a háború végét, az összeomlást történeti eseményként kezeli, illetve tudományos problémaként, éppen ezért nem tud mit kezdeni azzal, ha egyesek úgy élik meg, „nemzeti üdvtörténetük betetőzését” teszik kérdésessé „történetpolitikai machinációkkal”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat