Korai tél – már halálos áldozata is van a hirtelen lehűlésnek

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 25., 15:57

Életét vesztette kedden a nagyszebeni megyei kórházban az a 22 éves fiatalember, akit hipotermiás állapotban hoztak le az éjszaka a hegyimentők a Fogarasi-havasokból, több mint 2000 méteres magasságból.

Fotó: facebook.com/Salvamont România

Az áldozatokat a Szeben megyei kórházba szállították, ám a 22 éves fiatalember életét már nem sikerült megmenteni. A kórház sajtószóvivője, Decebal Todăriţă szerint

a fiatalembert hajnali 2 óra körül vitték be a kórházba hipotermiás állapotban, le volt állva a szívműködése és nem lélegzett.

Az orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani. A lányt, aki a fiatalemberrel együtt túrázott, szintén kórházban kezelik kihűlési tünetekkel és fagyási sérülésekkel.

A Szeben megyei hegyimentők vezetője, Adrian David szerint a két fiatalt az Argeș megyei Salvamont munkatársai, valamint hegyi csendőrök segítségével hozták le a hegyről az éjszaka.

A hegyimentők kedd reggel újabb két bajbajutott külföldi – feltételezésük szerint német – turista mentésére indultak a Fogarasban. A Fogarasban túrázó hegymászókat hétfőn a gerincen érte a rossz idő és a Călțun-tónál felállított – állandó személyzet nélküli – menedékhelyen vészelték át az éjszakát.

A hirtelen beállt hideg miatt helyenként tíz centimétert is meghaladó hó hullott keddre virradó éjszaka a hegyvidéken. Románia legmagasabban haladó országútján, a Déli-Kárpátok gerincét 2145 méter magasságban átszelő 67C jelzésű Transalpina országúton három személygépkocsi és egy kisbusz került az úttestre fagyott jég fogságába. A gépkocsik egyike már üzemanyag nélkül maradt, mire a hegyimentők és az utászok elérték őket, de egészségkárosodás nélkül megúszták a kalandot.

A hatóságok úgy döntöttek, hogy a hó letakarításáig lezárják az országutat.

Ugyancsak téli útviszonyokra kell számítaniuk a Fogarasi-havasokon több mint kétezer méteres magasságban átvezető DN7C országúton is, ahol a burkolatot helyenként 10 centiméteres hóréteg borítja. A „Transzfogarasi” országutat egyelőre nem zárják le, de a hó eltakarításán dolgozó utászok azt tanácsolják az autósoknak, hogy téligumi nélkül ne próbáljanak átkelni a hegyen.

A meteorológiai szolgálat keddre is sárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki a Déli- és Keleti-Kárpátok térségére, ahol 1800 méter feletti magasságban óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésekre és gyenge havazásra kell számítani. Az előrejelzés szerint a szokatlanul hideg idő a hét végig tart a hegyvidéken.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat